Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Προσκύνημα στους τάφους των ηρωικών μαχητών του Αλβανικού μετώπου


Επίσκεψη σε Τίρανα, Αγίους Σαράντα, Αργυρόκαστρο κ.α.




Από τις 22 έως τις 25 Οκτωβρίου ο σύλλογος Αρκαδιουπολιτών και περιχώρων  Ανατολικής Θράκης (γνωστός ως σύλλογος Λουλέ  Μπουργκάς) πραγματοποίησε εκδρομή στην Αλβανία με σκοπό να γνωρίσουν την γείτονα χώρα και τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο, που όμως δεν πραγματοποιήθηκε γιατί απουσίαζε στο Φανάρι στους εορτασμούς του οικουμενικού Πατριάρχη Κων/πόλεως.

Μέσω του τελωνείου της Κρυσταλοπηγής οι ταξιδιώτες πέρασαν στο Πόγραδετς μία πανέμορφη πόλη μοναδικής ομορφιάς στην λίμνη Οχρίδα και μέσω του Ελ Μπασάν έφτασαν στα Τίρανα στην πρωτεύουσα με την αλματώδη ανάπτυξη  -  μοναδικής ρυμοτομίας και άψογης καθαριότητας.

Εντυπωσιάστηκαν από τα κτίρια και την ευγένεια όλων, καταγράφοντας την δίψα  αρχών και πολιτών για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας τους. Την Κυριακή το πρωί πραγματοποίησαν επίσκεψη και εκκλησιασμό στην Ορθόδοξη Μητρόπολη όπου όλοι τους αγκάλιασαν σαν μία οικογένεια και μετά την λειτουργία είχαν συνάντηση (αντί του Αρχιεπισκόπου) με τον Αρχιμανδρίτη πατέρα Κοσμά ο οποίος και τους ενημέρωσε στο μεγάλο έργο που πραγματοποιεί η Ορθόδοξη χριστιανική Εκκλησία  υπό την καθοδήγηση του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου  Κατόπιν ακολούθησε καφές με διάφορες λιχουδιές που ετοίμασαν αποκλειστικά για τους επισκέπτες τους όλοι οι εκκλησιαζόμενοι.




Αμέσως μετά  δια μέσου της Μπεράτη, ένα παραδοσιακό χωριό υπό την αιγίδα τηςUNESCO, έφτασαν στους Αγίους Σαράντα μία παραθαλάσσια πόλη, που το 1990 είχε 5.000 κατοίκους ενώ σήμερα έχει 50.000 λόγω της εκμετάλλευσης της φυσικής ομορφιάς και της  δημιουργίας μεγάλων ξενοδοχειακών, είχε ως αποτέλεσμα την τεράστια ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης.
Με την σημαντική βοήθεια της ξεναγού, εξέχων μέλος της ελληνικής μειονότητας κατέληξαν στο Αργυρόκαστρο, με μια στάση στο αμιγώς ελληνικό χωριό Δερβιτσάνη με τους υπέροχους και ιδιαίτερα φιλόξενους κατοίκους. Στο Αργυρόκαστρο διέμεναν σε ένα υπέροχο αναπαλαιωμένο αρχοντικό στην παλιά πόλη. Εκεί επισκέφτηκαν το κάστρο της πόλης που  είναι πολεμικό μουσείο και έχουν όλων των τύπων τα κανόνια του Β παγκοσμίου Πολέμου  ( ελληνικά – γερμανικά – ιταλικά – αλβανικά και άλλα ). Το βράδυ ακολούθησε φανταστικό ηπειρώτικο ελληνικό γλέντι που παρέσυρε ακόμη και το γκρουπ από την Ιταλία που βρισκόταν εκεί.

Την άλλη μέρα η συγκίνηση έφτασε στην αποκορύφωση της στην επίσκεψη στο ελληνικό νεκροταφείο στους Βελουρίτε. Εκεί κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ελληνικό νοσοκομείο – χειρουργείο και όταν πέθαινε κάποιος τον έθαβαν με ένα ξύλινο σταυρό με το όνομα του και όταν ανέλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος έφτιαξε πενήντα εννέα μαρμάρινους τάφους και μία εκκλησία της Αγίας Σκέπης ( στις 28 Οκτωβρίου η εκκλησία μας τιμά την μνήμη  της Αγία Σκέπης)  μπροστά στην οποία πραγματοποιείται παρέλαση κάθε 28ηΟκτωβρίου.
Εκεί  ο σύλλογος αφού άναψε κεράκια σε όλους τους τάφους πραγματοποίησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο υπέρ των ηρώων μας.

Η επιστροφή έγινε μέσω Κακαβιάς αλλά οι καρδιές όλων έμειναν εκεί
Η εκδρομή που ήταν άψογη οργανώθηκε από το Γραφείο τουρισμού Rodopi Tours της Δήμητρας Μπαμπασίδου, άλλωστε είναι στο σύλλογο μέλη και η Βούλα και ο Αριστείδης Μπαμπασίδης.
http://www.xronos.gr/detail.php?ID=73708

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου