Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Βουλευτές αποχώρησαν από τα Τίρανα εξαιτίας του Κοσσόβου



Στον αέρα τινάχθηκε, η συνάντηση αντιπροσώπων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης για θέματα οικονομίας και ανάπτυξης των χωρών της Βαλκανικής και του Εύξεινου, η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει στα Τίρανα. Στην συνάντηση είχαν κληθεί 110 εκπρόσωποι- βουλευτές δηλαδή- από τις χώρες της Βαλκανικής και του Εύξεινου Πόντου, προκειμένου να συζητηθούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.


Οι Αλβανοί όμως, που διοργάνωναν τη συνάντηση, είχαν προσκαλέσει και αντιπροσωπεία από τη βουλή του Κοσσόβου, η οποία επισήμως δεν είναι αναγνωρισμένη από πολλές χώρες και πέραν αυτού το Κόσσοβο δεν είναι μέλος της Διάσκεψης.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην πρόεδρο του Αλβανικού Κοινοβουλίου κ. Τοπάλι η οποία με δική της κάλεσε τους Κοσσοβάρους, σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Αποτέλεσμα ήταν από χθες το βράδυ να ξεκινήσει μία σειρά διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσώπων των υπολοίπων χωρών κι της αλβανικής με αίτημα των πρώτων να ανακληθεί η πρόσκληση των Κοσσοβάρων, το οποίο όμως δεν έγινε δεκτό από την Αλβανία.

Έτσι χθες το βράδυ δεν εγκρίθηκε ούτε καν η ημερήσια διάταξη των εργασιών, ενώ σήμερα όλες οι αντιπροσωπείες, ακόμη και των χωρών που έχουν προχωρήσει στην αναγνώριση του Κοσσόβου, αποχώρησαν από τα Τίρανα καταγγέλλοντας μάλιστα τη στάση της Αλβανικής πλευράς.

Όπως σημειώνουν οι συμμετέχοντες ήταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο σε διεθνή οργανισμό και εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τη στάση των Αλβανών.

http://www.epiruspost.gr/reportaz/politics/10201--100-.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου