Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Μπερίσα: Να δούμε την Αλβανία έξω από την κομμουνιστική ιδεολογία



Δεκέμβριος 21, 2011.

Τίρανα.

«Οι ιστορικοί να ξαναγράψουν την ιστορία, έξω από ιδεολογίες,  ώστε να αναδυθούν στο φως όλες οι μεγάλες αλήθειες του έθνους».

Αυτό ήταν το μήνυμα που ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα έδωσε κατά την ομιλία του την ημέρα της Αλβανολογίας.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, δήλωσε ότι η χώρα έχει αγωνιστεί  για πολλά χρόνια, ώστε να έρθει στο φως η αλήθεια, πέρα από επιρροές  της δικτατορίας και σύμφωνα με τον Μπερίσα τώρα που το Κοσσυφοπέδιο είναι  ελεύθερο,  προκύπτει η ανάγκη να αναδυθεί στην επιφάνεια η μεγάλη αλήθεια.

«Το πρώτο θύμα αυτής της  ιδεολογίας  ήταν η ιστορία. Το πιο ατυχές ήταν ότι δεν είχαμε τους κατάλληλους ανθρώπους. Και εγώ που γνωρίζω  ιστορία,  δεν ήξερα ότι αυτή είναι τόσο παραμορφωμένη.
Στο Κοσσυφοπέδιο αντιμετώπισαν τον εχθρό από τα γεγονότα της ιστορίας και γνώριζαν ότι είχαν απέναντί τους  έναν  κατακτητή. Έχετε, τώρα,  μια εξαιρετική ευκαιρία για να γράψετε με βάση την αλήθεια, να ερμηνεύσετε τα γεγονότα έξω από την κομμουνιστική ιδεολογία που ήταν πολύ παρεμβατική», είπε ο Μπερίσα.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης ευχαρίστησε τους αλβανολόγους για την εργασία τους και τόνισε ότι η αλβανική γλώσσα πρέπει να τελειοποιηθεί σε υψηλότερο επίπεδο για να απεγκλωβιστεί από ιδεολογικές επιρροές.

«Το αλφάβητό μας έγινε τελευταία και δημιουργήθηκε με λατινικούς χαρακτήρες. Η γλώσσα μας δεν μπορεί να αγνοήσει ορισμένους κανόνες, συναντά, όμως,  δυσκολίες. Το έθνος μας προσπάθησε να  δώσει γλωσσική επάρκεια και για να προστατεύσει τη γλώσσα βασίστηκε στη σταλινική μέθοδο. Ακολουθεί τη μαρξιστική πρακτική που ήταν έργο του Στάλιν. Πρέπει να απελευθερωθεί η γλώσσα μας από τέτοιου είδους επιρροές και να προχωρήσει μόνη της, ώστε όλοι οι Αλβανοί να αισθάνονται περήφανοι», δήλωσε ο Μπερίσα.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην αλβανική γλώσσα στο εκπαιδευτικό σύστημα.

«Τίποτε δεν είναι πιο πολύτιμο σε ένα έθνος από τη γλώσσα του, ας μειωθούν τα άλλα προγραμματα (στα σχολεία) και να δοθεί ανοιχτός χώρος στη γλώσσα. Ένας πολιτισμένος αλβανός είναι αυτός που μιλάει τη γλώσσα του», είπε ο Μπερίσα και πρόσθεσε ότι σύντομα θα δημιουργηθεί τμήμα δημοσιογραφίας στα αλβανικά για να λάβει η γλώσσα  τη θέση που δικαιούται στον έντυπο λόγο.
--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου