Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Τα εκπαιδευτήρια Μητρόπολης Αργυροκάστρου: Τίμησαν τη μνήμη των Αγίων Τριών ιεραρχών.



Τα εκπαιδευτήρια που με την καθημερινή μέριμνα του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστασίου, λειτουργούν σε περιοχές της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου, είχαν σήμερα την τιμητική τους.

Με την ευκαιρία της γιορτής των Αγίων Τριών Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, οργάνωσαν εκδηλώσεις, τιμώντας τη μνήμη τους αλλά και για να ακουστούν λόγια πνευματικά και παροτρύνσεις για την διαπαιδαγώγηση που βγαίνουν απ’ το λαμπρό τους παράδειγμα.

Είχαν μάλιστα δύο παράλληλες δραστηριότητες. Συγκεκριμένα στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Αργυρόκαστρο, ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος. Μαθητές απ’ το Εκκλησιαστικό Λύκειο αλλά και μικρούληδες απ’ το Δημοτικό Ελληνο – Αλβανικό Σχολείο «Πνοή Αγάπης» καθώς και τα παιδάκια των νηπιαγωγείων, μαζί τους και όλοι οι εκπαιδευτικοί και το υπόλοιπο προσωπικό που τα υποστηρίζει,εκκλησιάστηκαν όλοι μαζί.

Ο Σεβασμιώτατος κήρυξε μιλώντας για την προσωπικότητα των Αγίων Τριών Ιεραρχών, το βίο τους και ιδιαίτερα τη συμβολή τους στη διαμόρφωση της ορθοδόξου παιδαγωγικής και διάπλασης της προσωπικότητας του παιδιού και του νέου μέσα στην Εκκλησία. Η συνέχεια της μαθητικής γιορτής ήταν στο Ορθόδοξο Εκπαιδευτικό Συγκρότημα «Τίμιος Σταυρός», όπου τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Διευθύντρια του Εννιατάαξιου Ελληνο – Αλβανικού Σχολείου κα. Ζαχαρούλα Ντάλα. Οι μαθητές του Δημοτικού παρουσίασαν πρόγραμμα με ποιήματα αλλά και μικρές παραστάσεις απ’ το βίο των τιμωμένων Αγίων και προστατών των Ελληνικών Γραμμάτων ενώ τα μεγάλα παιδιά του Λυκείου με τη χορωδία τους έψαλλαν τροπάρια και τραγούδησαν άλλα κείμενα γι’ αυτούς. Και πάλι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δημήτριος μίλησε για τους Αγίους Τρεις Ιεράρχες και την προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουν οι νέοι της σημερινής εποχής να τους μιμηθούν στο βίο και τις πράξεις τους. Το παράδειγμα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου με τις πρωτοβουλίες του ώστε να εκπαιδεύονται και να διαπρέπουν οι Χριστιανοί νέοι, να ιδρύει πρότυπα εκπαιδευτικά κέντρα αλλά και άλλες πρωτοβουλίες για τη φροντίδα των φτωχών, των αρρώστων, των ορφανών και των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες αποτελεί λαμπρή απόδειξη ότι και στις ημέρες μας μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτό που οι Άγιοι μας άφησαν παρακαταθήκη όχι απλώς στη θεωρία αλλά στην πράξη.

Ανάλογη λαμπρή εκδήλωση διοργανώθηκε και στους Αγίους Σαράντα με την πρωτοβουλία και το συντονισμό του Τεχνικού και Επαγγελματικού Λυκείου «Απόστολος Παύλος» που λειτουργεί στην περιοχή, κατόπιν παρότρυνσης του Μητροπολίτη κ. Δημητρίου. Οι νέοι μαθητές και οι δάσκαλοι και καθηγητές εκκλησιάστηκαν στον Άγιο Χαράλαμπο στους Αγίους Σαράντα, μαζί μάλιστα και με τους μικρούληδες του Νηπιαγωγείου. Ακολούθησε ανάλογη μαθητική γιορτή στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ενορίας. Να σημειωθεί ότι με πολύ καλό συντονισμό και συνεργασία στη γιορτή μετείχαν και εκπαιδευτικοί του δημοσίου καθώς τους προσκάλεσαν οι Σύλλογοι Ελλήνων Εκπαιδευτικών των Αγ. Σαράντα και Δελβίνου αντίστοιχα. Στη γιορτή επίσης ήταν παρόν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγίων Σαράντα καθώς και ιθύνοντες των εκεί περιφερειακών υπηρεσιών παιδείας.

Άλλη μια φορά φέτος και στις περιοχές αυτές υπήρξαν εκδηλώσεις προς τιμή των Αγίων Τριών Ιεραρχών, προστατών της Παιδείας μας όπως η Εκκλησία έχει τάξει και ορίσει, και η μαθητιώσα νεολαία είχε την ευκαιρία τιμώντας τους να πάρει και ωφέλημα διδάγματα για την καθημερινή ζωή και να ανανεώσουν μαθητές και εκπαιδευτικοί τις δυνάμεις τους για τη συνέχεια της προσπάθειας.

http://www.deropoli.com/?p=8319

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου