Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Πωλούν στα Σκόπια κορίτσια για νύφες με 3.000 ευρώ.




Κορίτσια από τις βόρειες φτωχές περιοχές της Αλβανίας εξακολουθούν να πωλούνται σε ηλικιωμένους εργένηδες Σλάβους, που κατοικούν στην περιφέρεια των Σκοπίων και κυρίως σε ορεινές περιοχές.

Τελευταία ο αριθμός των γάμων αυτών αυξάνεται, ενώ στη διαδικασία υλοποίησης αυτών των σχέσεων υπάρχουν ενδείξεις για παραβίαση της ελευθερίας των κοριτσιών της Αλβανίας, αφού σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται με βίαιο τρόπο αφού πωλείται ως σκλάβες σε περιοχές των Σκοπίων.

«Μιλήσαμε με ένα τέτοιο κορίτσι, θύμα μιας τραγωδίας», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα, «μια 25χρονη από την περιοχή της Mirdita, που δεν θέλησε να δώσει τα προσωπικά της στοιχεία, αποκάλυψε την οδυνηρή εμπειρία του γάμου της με έναν ηλικιωμένο Σλάβο στην περιοχή του Πρίλεπ.

«Δεν θέλω να μιλήσω για την μαύρη εμπειρία που έχω περάσει. Με πούλησε η οικογένειά μου έναντι 3.000 ευρώ. Η διαδικασία έγινε με μεσάζοντες από την Σκόδρα που ασχολούνται με τέτοιες ‘επιχειρήσεις’.

» Παντρεύτηκα τον ηλικιωμένο σε ένα απομακρυσμένο χωριό, όπου ζουν καμιά 50ριά Σλάβοι. Έχω μαύρη τύχη και δεν ξέρω τι να κάνω. Κακοποιούμαι συνέχεια σαν να είμαι πιόνι. Θα ήθελα να μεταφέρω ένα μήνυμα ότι πολλά κορίτσια της Αλβανίας έχουν την ίδια μοίρα με εμένα», είπε η 25χρονη την οποία συναντήσαμε στο σταθμό λεωφορείων στα Σκόπια καθώς πήγαινε για ένα ταξίδι-διάλειμα στην Αλβανία.

Είναι πολλά τα κορίτσια από την Αλβανία που έρχονται από την πόλη Μίρντιτα, Σκόδρα, κυρίως από χωριά της βόρειας Αλβανίας αλλά υπάρχουν και από το νότο.

Δεν υπάρχει χωριό στην επαρχία Πελαγονία των Σκοπίων, βόρεια από το Μοναστήρι έως το Βέλες, που δεν έχει τουλάχιστον δύο νύφες από την Αλβανία. Υπολογίζονται από 300 έως 500 σε αυτήν την περιοχή.

Τέτοιοι γάμοι έχουν γίνει και στην νότιο Σερβία, όπου κατά κύριο λόγο γίνονται με τη βία και λαθραία, μόνο και μόνο για τα χρήματα που θα πάρουν οι συγγενείς των γυναικών αυτών στην Αλβανία.

Αυτό το θέμα έχει τεθεί ως ζήτημα πολιτικής συζήτησης αλλά και από ορισμένες ΜΚΟ που σχετίζονται με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ώστε να προστατευτούν τα ευάλωτα κορίτσια από την Αλβανία και να αποφύγουν να γίνουν θύματα εκμετάλλευσης.

Βαλκανικό Περισκόπιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου