Κυριακή, 13 Μαΐου 2012

Επέτειος αυτονομίας Β. Ηπείρου στο ΔελβινάκιΜητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας: "Να μπει τέρμα στον αλβανικό εθνικισμό σε βάρος της Ελλάδας"!
Είναι απαραίτητο να μπει τέρμα στον αλβανικό εθνικισμό σε βάρος της Ελλάδας, τόνισε ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας, μιλώντας στην εκδήλωση για την επέτειο αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου, που έγινε στο Δελβινάκι. Τελέστηκεαρχιερατική Θεία Λειτουργία, στον κεντρικό ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δελβινακίου. Στην συνέχεια εψάλη μνημόσυνο των πρωτεργατών και των πεσόντων στον Αυτονομιακό Αγώνα του 1914, καθώς και τρισάγιο στον τάφο του Δρυϊνουπόλεως Βασιλείου. Επακολούθησαν ομιλία του Μητροπολίτου,

ειρηνική πορεία μέχρι το ηρώον της κωμοπόλεως, όπου και αναγνωσθηκε το σχετικό Ψήφισμα. Η όλη εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο. Όπως ανέφερε ο κ. Ανδρέας "στους καιρούς μας επικρατεί η σύγχυση και η κοινωνική αναστάτωση. Όλα έχουν γίνειάνω - κάτω. Όλα βρίσκονται σε μια συνεχή δίνη, ακόμη και αυτά τα εθνικά θέματα, ώστεπολλοί να πιστεύουν -χωρίς να λαθεύουν - ότι πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.Αφήνουμε το Κυπριακό, την Θράκη, το Σκοπιανό και το Αιγαίο, κι' ερχόμαστε στο ζήτημα της Βορείου Ηπείρου. Για παράδειγμα, στην Ιστορία που διδάσκεται στα Λύκεια τηςΑλβανίας, οι μαθητές διαβάζουν κι' ακούνε τα ανιστόρητα εκείνα, ότι τάχα τα Ιωάννινακαι ολόκληρη η ελεύθερη Ήπειρος είναι ... αλβανικές περιοχές, που κάποτε θα ενωθούνμε την σημερινή Αλβανία και θ' αποτελέσουν την ... "Μεγάλη Αλβανία", μαζί και με τις περιοχές της Φλώρινας και της Καστοριάς. Όμως, το εξοργιστικό δεν είναι το τιυποστηρίζουν οι Αλβανοί, αλλά το τι κάνουν οι ιθύνοντες στην Ελλάδα. Γιατί, επί τέλους, οι γείτονες "γράφουν" την Ιστορία στα μέτρα τους κι' όπως τους αρέσει. Το εξοργιστικόείναι, ότι οι ημέτεροι, όταν τους θέτουν το ζήτημα αυτό, απαντούν ότι το ... μελετάνε! Θαυμάσια δικαιολογία, για να καλύπτουν την αδράνεια και την αδυναμία τους για μια δυναμική εθνική εξωτερική πολιτική. Θυμίζει την στρουθοκάμηλο, που όταν την σημαδεύουν οι κυνηγοί, κρύβει το κεφάλι της στην άμμο, νομίζοντας ότι έτσι θα γλυτώση από τον κίνδυνο...".
ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΩΝ
Και πρόσθεσε: "Αλλά στην Βόρειο Ήπειρο δεν είναι μόνο το παραπάνω πρόβλημα. Είναι πολλά, και πρώτα - πρώτα, είναι η διάσπαση της Βορειοηπειρωτικής Ηγεσίας. Εμείς τηνέχουμε επισημάνει από καιρό. Μάλιστα, στην περυσινή εκδήλωση στο Δελβινάκι, σε μια δραματική αποστροφή της ομιλίας μας, κάνοντας λόγο γι' αυτό το θλιβερό γεγονός της διασπάσεως, αναφέραμε - μεταξύ των άλλων - και τους στίχους από τον "Ύμνον εις τηνΕλευθερίαν" του εθνικού μας ποιητού Διονυσίου Σολωμού, που λένε ότι οι Έλληνες "εάνμισούνται ανάμεσό τους δεν τους πρέπει ελευθεριά". Γιατί, πράγματι, το Γένος τωνΕλλήνων, όσες φορές στην μακραίωνη ιστορία του διχάστηκε, το βρήκαν συμφορές και δεινά, πολλά από τα οποία δεν μπόρεσε να τα ξεπεράση. Δυστυχώς η Ηγεσία, μέσα,έδειξε να κωφεύη στην δραματική μας έκκληση. Και το κακό συνεχίζεται επί μεγίστη ζημία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού".
ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΚΟΙΗΤΗΡΙΑ
Πέρα από τα παραπάνω, υπάρχουν, σύμφωνα με το Σεβασμιώτατο, και δύο άλλα, εξ ίσου σημαντικά, προβλήματα.Το ένα είναι η πολυσυζητημένη "απογραφή" του πληθυσμού στην Αλβανία. Το άλλο αφορά στα Κοιμητήρια για τα οστά των Ελλήνων αξιωματικών και Οπλιτών, που έπεσαν στον νικηφόρο πόλεμο της Ελλάδος εναντίον της Ιταλίας το 1940-1941. Όπως επεσήμανε, "για το πρώτο γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά. Οι Αλβανοίείχαν βάλει σε ενέργεια πολλές μεθοδεύσεις, προκειμένου να φανή ότι οι Βορειοηπειρώτες δεν ξεπερνούν τον αριθμό των 58.000, όπως υποστήριζε ο αλήστουμνήμης Ενβέρ Χότζα. Βέβαια, το καθεστώς του κομμουνιστού εκείνου δικτάτορα έπεσε εδώ και χρόνια, και υποτίθεται ότι έχει ήδη εγκαθιδρυθή δημοκρατικό πολίτευμα. Τα πράγματα, όμως, δείχνουν ότι και τα δύο πολιτεύματα, στην Αλβανία του χθες και του σήμερα, είναι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Πάντως, μέχρι στιγμής κανείς δεν γνωρίζει αν και τι απέδωσε η περιβόητη εκείνη "απογραφή", την οποία οι Βορειοηπειρώτες καταγγέλουν για νοθεία και απειλούν να προσφύγουν σε διεθνή φόρα,ώστε να φανή ο ακριβής αριθμός των Ελλήνων της πολύπαθης χώρας της ΒορείουΗπείρου. Για το δεύτερο, έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις, αλλά και κάποιες ενέργειες,όπως η δημιουργία κοιμητηρίου στην περιοχή της Κλεισούρας, από την Ιερά Αρχιεπισκοπή, μέσα. Εν τούτοις, όμως, το θέμα χρονίζει. Οι Αλβανοί κωλυσιεργούν καιαρνούνται πότε να μη γίνη η συλλογή των οστών των πεσόντων, πότε να μη δημιουργηθή ελληνικό κοιμητήριο στην Κορυτσά κ.ο.κ. Έτσι, η Ελλάδα δεν έχει πράξει το στοιχειώδες χρέος προς τους νεκρούς ήρωές της, όπως το έπραξαν προ πολλού οιΙταλοί για τους σκοτωμένους αξιωματικούς και στρατιώτες τους. Κι' αυτό - επειδή το θέμα απαραδέκτως εκκρεμεί - δεν τιμά την Πατρίδα μας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου