Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Η στάση της Σερβίας για το Βόρειο Κόσοβο οδηγός για την Ελλάδα στο Βορειοηπειρωτικό

Ας το δουν οι καρεκλοκένταυροι των Αθηνών, και εμείς οι Βορειοηπειρώτες, ας βγάζουμε τα σωστά συμπεράσματα. Οι Σέρβοι βομβαρδίστηκαν ανηλεώς απ’ όλο τον «πολιτισμένο» κόσμο, αλλά δεν παραδίδουν τα αδέρφια τους του Βόρειου Κόσοβου, ερμιά των Αλβανών.

Σύμφωνα με το επεξεργασμένο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του πακέτου Αχτισάρ, μελετάτε η δημιουργία της «Ευρωπαϊκής περιοχής του βόρειου Κόσοβου». Μεταφράζοντας πιστά το Αλβανικό άρθρο της Αλβανικής εφημερίδας GAZETA MAPO 18/3/2013: «Αυτή η περιοχή προβλέπεται να έχει την Βουλή της, μια Εκτελεστική αρχή της και το Δικαστικό σύστημα της (Gjykate apeli). Επίσης οι αντιπρόσωποι αυτής της Ευρωπαϊκής Περιοχής προβλέπεται να εκλέγονται απευθείας από τον Λαό, με τοπικές εκλογές. Το έγγραφο διασαφηνίζει ότι όποια μεταρρύθμιση θα γίνει σύμφωνα με τους νόμους και το Σύνταγμα του Κοσόβου».
Παρακάτω ο Αλβανός συντάκτης του άρθρου παραπονιέται: Πρώτον αυτή η περιοχή του Βόρειου Κόσοβου, καθιερώνεται σαν Ευρωπαϊκή περιοχή, ξεφεύγοντας από τα όρια του Αλβανικού Κόσοβου. Δεύτερον αυτή η περιοχή θα έχει την Βουλή της με απευθείας εκλογές, που της δίνει διευρυμένες αρμοδιότητες, πράγμα που ξεπερνάει τα όριο του σχεδίου Αχτισάρ. Τρίτον αυτή η περιοχή θα έχει Εκτελεστικές αρχές (κάτι σαν υπουργικό συμβούλιο), ενώ σύμφωνα με το σχέδιο Αχτισάρ, που έχουν υπογράψει οι Αλβανοί και έγινε το Ανεξάρτητο Κόσοβο, προβλέπονταν μόνο τοπικές Δημοτικές και Εκτελεστικές Σερβικές Αρχές. Τέταρτον, το σχέδιο Αχτισάρ προέβλεπε μόνο τοπικά δικαστήρια και όχι Ανώτερο Σερβικό δικαστήριο στην Περιοχή του Βόρειου Κόσοβου, που κατοικείται από Σέρβους.
Ο συντάκτης τους άρθρο αναφέρει, ότι η Σερβία από μεριά της θα δυσκολευτεί να υπογράψει αυτό το σχέδιο με τόσα διευρυμένα δικαιώματα για τους συμπατριώτες της, γιατί θα είναι σαν να αναγνωρίζει έμμεσα την οντότητα του Κοσόβου.
Αυτά αναφέρει η Αλβανική εφημερίδα, και μένει σε μας τους Βορειοηπειρώτες να κάνουμε τη σύγκριση, να μαθαίνουμε και να βγάζουμε διδάγματα, ώσπου φτάνουν τα δικαιώματα μας και που σταματούν οι διεκδικήσεις των ηγεσιών μας και του Κέντρου των Αθηνών. Οι Αλβανοί το έχουν καταλάβει όπως έλεγε ο Αβραάμ Λίνκολ: «Αυτός που αρνείται την ελευθερία στους άλλους δεν την αξίζει ούτε για λόγο του» και ακόμα χειρότερα αυτός που την αρνείται στα αδέρφια του…
Οι ηγέτες μας διατυμπανίζουν ως νίκη, ότι το Εθνικιστικό Αλβανικό κόμμα “Kuq e Zi” θα στείλει στην Β. Ήπειρο προπαγανδιστικό υλικό και στην Ελληνική γλώσσα;! Αντί να ζητήσουμε όλοι μαζί και σ’ όλους τους τόνους την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας για την μαρτυρική Βόρειο Ήπειρο, που έχουν υπογράψει οι Αλβανοί και διασφαλίζει εν ολίγοις τα παραπάνω δικαιώματα που στην Σερβία φαίνονται λίγα για τα αδέρφια τους, του Β. Κόσοβου.
Πρόσφατα ο κ. Σαλί Μπερίσια στο Μόναχο βρέθηκε αντιμέτωπος με τους «ανέμους» του Μεγαλοϊδεατισμού του και θέρισε «Θύελες». Αξίζει να τονίσουμε ότι στην συνδιάσκεψη συμμετείχε και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της Αλβανίας προσπάθησε να συμμαζέψει να ασυμμάζευτα, σ’ ένα περιβάλλων, εμφανές εχθρικό απέναντι του (σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ίδιας της Αλβανικής τηλεόρασης (RTSH). Μίλησε για ένα έθνος σε πέντε κράτη και προσπάθησε άτεχνα να το παίξει οπαδός της Ειρήνης και της Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού προσανατολισμού, αφού για τόσο καιρό λιθοβολούσε την Ειρήνη στην περιοχή για ψηφοθηρικούς λόγους και όχι μόνο.
Πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ της RTSH, ο Σέρβος απεσταλμένος τον ξάφνιασε ερωτώντας τον αν πριν από 15 χρόνια στην ίδια αυτή την αίθουσα είχε ζητήσει να βομβαρδιστεί το Βελιγράδι και αν σήμερα πρέπει να ισχύσει κάτι παρόμοιο για τα Τίρανα σε σχέση με τα δικαιώματα των Σέρβων του Βόρειου Κόσοβου και τους Βορειοηπειρώτες. Όσο ξάφνιασε η ερώτηση, ξάφνιασε και η απάντηση του Μπερίσια: Συμφωνεί να ισχύσουν στην περιοχή οι παλιές υπογραφημένες και ανενεργές συμφωνίες για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, για να μπορούν και αυτοί οι πληθυσμοί να αισθάνονται ισότιμοι.
Ο αντίπαλος έχει όχι μόνο καταθέσει τα όπλα, άλλα είναι σχεδόν γυμνός και εμείς, φοβόμαστε τον ίσκιο μας. Πρέπει η μαλάκιση των ηγεσιών μας και όλων μας να είναι ανίατη. Η απροσδόκητη προσφορά του αντιπάλου, που σημαίνει Νίκη μας είναι στο πιάτο μας και εμείς πνιγόμαστε στο κουτάλι μας.


Χ.Κ. για το North Epirus Online

1 σχόλιο:

  1. Please let me know if you're looking for a author for your weblog. You have some really great articles and I think I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd love to write some content for your blog in exchange for a link
    back to mine. Please send me an email if interested.
    Many thanks!

    Here is my web-site - vakantiehuis frankrijk huren

    ΑπάντησηΔιαγραφή