Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Μνημόσυνο για τους τέσσερεις νέους του Αλίκου: Παλμός Ελευθερίας και Ελλάδας


- η  κυβέρνηση Μπερίσα  προσπάθησε να αμαυρίσει αυτή τη γεμάτη συμβολισμό ημέρα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού
- πρωτοστατούν ως τραμπούκι ο υπουργός και οι διευθυντές του Σαλί Μπερίσα
Ημέρα Μνήμης για την Αντίσταση του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου έναντι των διωγμών του κομμουνιστικού εθνικισμού του Ενβέρ Χότζα  η σημερινή. Σύμβολο για την μνημόνευση αυτή τα Τέσσερα Παλικάρια απ’ το Αλίκο που έχασαν τόσο άδικα τα νιάτα τους πάνω στα ηλεκτροφόρα σύρματα, την ώρα μάλιστα που ο κομμουνισμός ξεψυχούσε και σε αυτά τα μέρη. Στην προσπάθειά τους να περάσουν στη Μητέρα Ελλάδα δολοφονήθηκαν απ’ τους στρατιώτες φρουρούς των συνόρων.
Έπεσαν αναζητώντας Ελλάδα και Ελευθερία κι αυτό και εξέφραζε με τον καλύτερο συμβολισμό ακριβώς την κατάσταση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού για πολλές δεκαετίες που βίαια του στερούσαν το δικαίωμα να επικοινωνεί με τη Μητέρα Πατρίδα.
Και επειδή ο συμβολισμός είναι τόσο έντονος γι’ αυτό και κάθε χρόνο τέτοια μέρα αυθόρμητα δεκάδες και εκατοντάδες είναι οι Βορειοηπειρώτες που συγκεντρώνονται στο Αλίκο για να τιμήσουν τη μνήμη τους, αλλά και να ανανεώσουν τη δέσμευσή τους πως θα συνεχίσουν με πίστη να παραμείνουν Έλληνες αλλά και να αγωνιστούν ώστε ποτέ πάλι να μην πέσει νύκτα και σκοτάδι έλλειψης ελευθερίας, στέρησης  ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όπως κάθε χρόνο και φέτος με την ευθύνη της Επαρχίας Αλίκου και του Επαρχου κ. Ηλία Θανάση καθώς και των οργανώσεων της ΟΜΟΝΟΙΑΣ που όσο κανείς άλλος ενσαρκώνει ακριβώς τα οράματα όλης αυτής της νέας γενιάς του ’90 για Ελλαδα και Ελευθερία, διοργανώθηκε αυτή η Εκδήλωση Μνήμης. Επειδή σήμερα είναι για την Εκκλησία μας και η Μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος του Θαυματουργού, η μέρα ξεκίνησε με τη Θεία Λειτουργία στον μεγαλοπρεπή και περικαλλή  ι.Ναό των Αγ. Σαράντα στο κέντρο τη κωμόπολης.
Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας όλοι μεταφέρθηκαν στον κοιμητηριακό ι. Ναό της Αγίας Βαρβάρας όπου τελέστηκε το Μνημόσυνο. Στη συνέχεια στην πλατεία της κωμόπολης και πάλι όπου εκφωνήθηκαν τα της ημέρας. Για το ιστορικό αλλά και τη σημασία μνημόνευσης αυτής της ιστορικής στιγμής για τον Β/Η Ελληνισμό μίλησε ο κ. Ηλίας Θανάσης, Έπαρχος Αλύκου.
Στη συνέχεια χαιρέτησε εκπρόσωπος του Γενικού Προξένου της Ελλάδας κ. Ν. Φίλιππας καθώς επίσης και ο Πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ κ. Βασίλης Μπολάνος. Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο  κ. Βαγγέλης Ντούλες, Προέδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής της περιοχής, ο οποίος υπενθύμισε την υποχρέωση που πρέπει όλοι μας να αισθανόμαστε για να συνεχίσουμε στην παρακαταθήκη που αυτά τα νέα παιδιά μας έχουν αφήσει. Αυτή του ενωτικού αγώνα για περισσότερη ελευθερία, περισσότερα ανθρώπινα δικαιώματα, μεγαλύτερη συμμετοχή για καλύτερο αύριο στα μέρη μας.
Και ενώ όλα κυλούσαν μέσα σε ένα τέτοιο ελληνοπρεπές κλίμα το  λόγο αυθαίρετα πήρε ο Υπουργός της κυβερνήσης του Σ. Μπερίσα, κ. Σπ. Ξέρας. Λέγοντας ασυναρτησίες, λειτούργησε στην ουσία ως έναυσμα ώστε άλλη ομάδα με επικεφαλής την Ντίνα Μπεζάνη, ανώτερο κρατικό στέλεχος ως Πρόεδρος της Επιτροπής του Σ. Μπερίσα για τις Μειονότητες να προβούν σε πράξεις που κατέλυσαν για λίγες στιγμές την Εκδήλωση. Στην ομάδα αυτή εκτός από τα παιδιά της ΝΕΒ που παρότρυναν με «νεανικό παλμό» τους τραμπούκους, συμμετείχαν επίσης ο γιατρός Γιώργος Μάνος καθώς και άλλοι ανώτεροι κρατικοί λειτουργοί της Αλβανίας, αρκετά γνωστοί για τη διασπαστική τους δράση: Θωμάς Μήτσος, Χρήστος Τσάβος – τελώνης, Θεόδωρος Μπεζάνης, Χρηστάκης Κίτσιος – ΜΕΓΚΑ κλπ.
Ο ένας συνωστίζονταν στον άλλο σε μια άμιλλα απόδοσης στην εκδήλωση του ανθελληνισμού τους καθώς στα πλαίσια του παρασκηνίου που είχε προηγηθεί για όλη αυτή τη φασαρία, υπήρχαν και πολλές κάμερες απ’ την καταγραφή  των οποίων  θα εξετάσουν στα Τίρανα την απόδοση στην εντεταλμένη αποστολή όλων αυτών των γραφικών τύπων.
Συμπέρασμα είναι ότι απ’ τη στιγμή που το Επαρχιακό Συμβούλιο Αλίκου με τη συνεχή υποστήριξη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ είχε αποφασίσει ώστε αυτή η ημέρα μνημόσυνου για τα τέσσερα παλικάρια να τιμάται ως Ημέρας της Αντίστασης της ΕΕΜ κατά των Διωγμών, προέκυψαν και οι ανησυχίες στα κέντρα εκείνα που θέλουν τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό αδύναμο και μη κατοχυρωμένο. Δεν θέλουν τέτοιες ημέρες ορόσημο και με Ελληνικό συμβολισμό στα Τίρανα, γι’ αυτό και αμόλυσαν τους στρατολογημένους να προβούν σε όσα σήμερα προέβησαν και τους αφήνουν όχι απλώς εκτεθειμένους, αλλά κάτω απ’ το αίσχος της εσχάτης προδοσίας.
Επειδή για άλλη μια φορά απεδείχθη ότι μόνο η ΟΜΟΝΟΙΑ μπορεί να αποτελέσει θεματοφύλακα της ιστορίας του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, εκείνη πρέπει να σηκώσει και το βάρος παραπέρα απομόνωσης τέτοιων στοιχείων που θέλουν να ποδοπατήσουν τα ιερά και όσιά μας.
Ας είναι Αιωνία η Μνήμη των παιδιών του Αλίκου και των εκατοντάδων άλλων που μαρτύρησαν στις φυλακές και τις εξορίες για την Ελευθερία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου