Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Πρίστινα και Τίρανα απορρίπτουν έκθεση του Μάρτι για τον Θάτσι


ΠΡΙΣΤΙΝΑ, Κοσσυφοπέδιο/ ΤΙΡΑΝΑ, Αλβανία -- Αξιωματούχοι σε Κοσσυφοπέδιο και Αλβανία διέψευσαν οργισμένοι ισχυρισμούς για διακίνηση όπλων, ναρκωτικών και ανθρωπίνων οργάνων που ανακοίνωσε ο Ειδικός Εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης (CoE) Ντικ Μάρτι εναντίον του Πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι. Ο αναπληρωτής πρόεδρος Γιακούπ Κράσνικι ανέφερε την Τετάρτη (15 Δεκεμβρίου) ότι η έκθεση δεν βασίζεται σε γεγονότα και αποσκοπεί στο να κηλιδώσει τον απελευθερωτικό αγώνα του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (KLA). Η έκθεση ισχυρίζεται ότι ο Θάτσι ηγείται "μαφιόζικη" Αλβανική οργάνωση η οποία καταπιάνεται με λαθρεμπόριο. Πολιτικοί αντίπαλοι του Θάτσι επέκριναν και αυτοί την έκθεση, χαρακτηρίζοντάς τη πλήγμα προς την ανεξαρτησία. Ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αγκίμ Τσέκου ανέφερε ότι πίσω από πολλές από τις κατηγορίες εναντίον του Μάρτι κρύβεται το Βελιγράδι.
Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την EULEX να ξεκινήσει άμεσα έρευνα σχετικά με τη φερόμενη συμμετοχή του Θάτσι σε δραστηριότητες που αναφέρθηκαν στην έκθεση του Μάρτι. Ο αναπληρωτής επικεφαλής αποστολής της EULEX, Άντι Σπαρκς, ανέφερε ότι η αποστολή κράτους δικαίου θα εξετάσει την έκθεση. Στις Βρυξέλλες, η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκπρόσωπος Τύπου της αρχηγού εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον, κάλεσε το Μάρτι να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία.

Αξιωματούχοι στα Τίρανα απέρριψαν την έκθεση την Τετάρτη. Ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα ανέφερε ότι δεν υποστηρίζεται από γεγονότα, αποδείξεις ή την πραγματικότητα -- γεγονός το οποίο, όπως αναφέρει, επιβεβαιώνει την πολιτική μεροληψία και ισοδυναμεί με κατάφωρη κατάχρηση εξουσίας από το CoE. Το σχόλιό του έλαβε χώρα έπειτα από συνάντηση στα Τίρανα με το Γενικό Διευθυντή του CoE για τη Δημοκρατία και τις Πολιτικές Υποθέσεις, Ζαν Λουί Λορένς. (Koha Ditore, Kosova Sot, Zeri, Epoka e Re, Reuters - 16/12/10, Top Channel, Balkan Web, Shekulli, Telegrafi - 15/12/10)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου