Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

To Πύλουρι διεκδικεί εκατομμύρια από την Αρχιεπισκοπή


Ξεκίνησε στο Εφετείο η δίκη για τον …θησαυρό του μακαρίτη με «αντιπάλους» το ελληνικό δημόσιο και τους κατοίκους ενός χωριού στη βόρειο Ήπειρο. Η ιστορία που χρονολογείται από τη δεκαετία του ’60 δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει καθώς, όπως όλα δείχνουν, ο θησαυρός θα παραμείνει στο ελληνικό δημόσιο και οι κάτοικοι του χωριού Πήλιουρι αναμένεται να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.


Το συγκεκριμένο χωριό ζητά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την Αρχιεπισκοπή και από μεγάλη τράπεζα ως πραγματικός κληρονόμος μιας αμύθητης περιουσίας! Μοιάζει περισσότερο με παραμύθι παρά με πραγματική διαμάχη, κρύβει πίσω του την … σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και «πνίγεται» στο μυστήριο, καθώς παραμένει άγνωστο το ακριβές μέγεθος της κληρονομιάς, αλλά και το πώς την απέκτησε ο άνθρωπος που συνέταξε τη διαθήκη.


Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας, ένας Έλληνας που έζησε για χρόνια στην Αμερική και απέκτησε τεράστια περιουσία τόσο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, όσο και την Αθήνα. Ο Σπυρίδων Μπάλιας, στη διαθήκη που συνέταξε λίγους μήνες πριν πεθάνει, άφησε το μεγαλύτερο κομμάτι της περιουσίας του, στους κατοίκους του χωριού όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. 

Πρόκειται για το Πήλιουρι της βορείου Ηπείρου, ένα μικρό χωριό κοντά στη Χειμάρα με το μοναδικό όρο οι κάτοικοι να αποκτήσουν το «θησαυρό» όταν η περιοχή ελευθερωθεί από τους Αλβανούς ή αποκτήσει οποιαδήποτε αυτονομία. Ο όρος αυτός είναι και το κλειδί στην υπόθεση καθώς η μία πλευρά θεωρεί πως η ευρύτερη περιοχή της Χειμάρας ανήκει στην Αλβανία και άρα, δεν έχει ανεξαρτητοποιηθεί ενώ η άλλη ερμηνεύει το κομμάτι «αυτονομία» παραθέτοντας το γεγονός ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει σχέση με το καθεστώς Χότζα και πλέον οι κάτοικοι μπορούν να έχουν τα δικά τους σχολεία και ορθόδοξες εκκλησίες. 



http://ximara.blogspot.com/2010/12/to.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου