Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Θα πνίξει το Πωγώνι… για να το κάνει τουριστικό


Δερβιτσάνη Μάρτιος 2006
Στην πλατεία της Δερβιτσάνης κάλεσε τα τοπικά κανάλια ο Υπουργός Εργασίας Σπύρος Ξέρας για να αναγγείλει τα προεκλογικά συχαρίκια όχι τόσο για τη Δερόπολη αλλά για το Πωγώνι μας…
Έτσι με κάτι μισόλογα και μαγκούφικα, στα οποία είναι και  συνηθισμένος, είπε ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο στα Τίρανα εγκρίθηκε και τυπικά η παραχώρηση  για την κατασκευή υδροηλεκτρικής μονάδας επί του ποταμιού του Πωγωνίου. Και το συχαρίκι ας κρατηθεί κάποιος μην πάθει καρδιακό: ξεκινούν αμέσως οι εργασίες για το φράγμα στα στενά της Σούχας!

Καλό, ε! Κολλάει βέβαια με βάση τη δήλωση του Ξέρα και με το Πωγώνι μάλιστα και με τη Ζαγοριά: θα μετατραπούν σε τουριστική περιοχή…
 Θα πνιγεί με ότι τα πράγματα δείχνουν η περίφημη Γκρύκα της Σέλτσης, τα δασάκια και τα λιβάδια κάτω στο Χλωμό και τους πρόποδες της Πολύτσανης για να μπορέσει κάποια συμμορία να επενδύσει τα λεφτά της στην προαναφερόμενη παραχώρηση. Έτσι πρέπει να διαβαστεί η είδηση που μας προσφέρει προεκλογικά ο Υπουργός  Εργασίας. Και είναι ακόμη και αυτός συνειδητός ότι έτσι θα διαβαστεί και ότι το Πωγώνι, παρότι θέλουν να νομίζουν στα Τίρανα πως είναι αποψιλωμένο πληθυσμιακά και μάλιστα ότι το είχαν μέσω του Μεϊντή μετατρέψει σε τσιφλίκι τους προσωρινά,  θα αντιδράσει.
 Θα βρει τις δυνάμεις και θα έχει πολλούς συμπαραστάτες. Διότι δεν είναι δυνατό εν έτει 2011 να παρεμβαίνει οποιοσδήποτε «δυνατός» στο φυσικό πλούτο για να βγάλει χρήματα. Ούτε είναι δυνατό να κρατήσουν τους Πωγωνισίους μακριά απ’την ενημέρωση και τη διαφάνεια για τον ίδιο τους τον τόπο!
Αλλά το ανθρωπάκι αυτό, ο αγγελιοφόρος του «συχαρικιού» είναι αναγκασμένο να τραβήξει τα ζόρια και να ανοίξει ο δρόμος στην επένδυση αυτή. Όπως έχει εκτενώς αναφερθεί στα αλβανικά έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ η εταιρία που έχει προκριθεί για την παραχώρηση  αυτή της καταστροφής του Πωγωνίου έχει όλη την εύνοια του αφεντικού του δλδ. του Σαλί Μπερίσα.
Την άδεια την έχει κερδίσει πρώην στενή του συνεργάτιδα και βουλευτής σήμερα του ΔΚ. Έτσι έχουν τα πράγματα και θα υπάρξει πολύ δουλειά στο μέλλον ώστε να αποφευχθεί αυτό το μοντέλο των επενδύσεων που μας προτείνει ο Υπουργός του Σαλί Μπερίσα, χωρίς να υπολογίσει τις τοπικές κοινωνίες και τις συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον.
Και για να γυρίσουμε λίγο στο πρόσφατο παρελθόν: γιατί μου μυρίζει αυτή «η επένδυση» με μια προσπάθεια φαντάσματος εταιρείας που ήθελε να γίνει αφεντικό κάθε σπιθαμής γης φυσικής στο Πωγώνι ούτως ώστε ό,τι θα πνίγονταν ή θα βλάπτονταν απ’ το φράγμα να μην ήταν υπόθεση των κατοίκων της περιοχής και των τοπικών φορέων της;
Πρέπει να ερευνηθεί αυτή η διάσταση, διότι η άλλη αυτή της ανάμειξης της Αντιπεριφεριάρχη Ηπείρου Τατιάνας Καλογιάννη τα πράγματα είναι εξόφθαλμα: με χρηματοδότηση της εν πολλοίς αμαρτωλής ΥΔΑΣ η κυρία έχει καταπιαστεί με τη μελέτη αυτού του έργου που θέλει να τινάξει στον αέρα μια απ’τις βασικές περιοχές του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
 Τώρα νομίζω σας βοήθησα αρκετά να καταλάβετε ότι είναι κλεισμένος ο κύκλος ή ότι έχει  γίνει κύκλωμα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου