Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Εφημερίδα «Η φωνή της Ομόνοιας»: Ωρα ευθύνης


Δεν είναι μια υπόθεση που πρέπει να την πάρουμε εύκολα, ούτε ανευθυνότητες δικαιολογούνται από πλευράς των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών αυτή των τοπικών εκλογών, που ήδη βρίσκονται στην πόρτα μας.  Και η ευθύνη είναι αμφίπλευρη: απ’ τη μια των στρατευμένων στελεχών στην ΟΜΟΝΟΙΑ και το ΚΕΑΔ ώστε να προσεγγίσουν τον κάθε Έλληνα σε τούτα εδώ τα μέρη και να συζητήσουν και να του εξηγήσουν και απ’ την άλλη του κάθε ψηφοφόρου μακρά ή κοντίτερα των πολιτικών υποθέσεων. Εδώ θέλει πολύ περισυλλογή.
Πολλές φορές έχει γίνει λόγος για συνείδηση εθνική κατά την επιλογή των υποψηφίων ή των συνδυασμών που θα επιλέξει ο καθένας νας ψηφίσει. Σήμερα θέλει πολύ περισυλλογή ούτως ώστε ο καθένας να αναλογιστεί με όποιο κριτήριο και εάν θέλει και να δώσει με αναπαυμένη τη συνείδηση ψήφο στην ΟΜΟΝΟΙΑ. Πρόκειται για μια κρίσιμη στιγμή όπου η ΟΜΟΝΟΙΑ όσο ποτέ άλλοτε θέλει αυτή την επιβεβαίωση της λαϊκής ετυμηγορίας. Τώρα που τα εθνικά θέματα έχουν έρθει όσο ποτέ στην επιφάνεια, όπου ο εθνικισμός στην Αλβανία έχει ξεσαλώσει δημόσια και όπου ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός έχει ανάγκη για μια πολιτική ασπίδα δυνατή και δυνάμενη να αντιμετωπίσει τα σύννεφα των εθνικιστικών εξάρσεων, δεν πρέπει να γίνει σπατάλη της εκλογικής δυναμικής.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο εξάλλου ότι τα κέντρα που δύο δεκαετίες τώρα επιβουλεύονται το μέλλον του Ελληνισμού εδώ στα πάτρια εδάφη έχουν αποθρασυνθεί και κινούνται απροκάλυπτα σε δύο κατευθύνσεις:απ’ τη μια επιτίθενται με όποιο τρόπο και μέσω κατά της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και της πολιτικής της αντιπροσώπευσης μέσω του ΚΕΑΔ. Απ’ την άλλη χρησιμοποιούν οποιοδήποτε δελεαστικό μέσο για τη διάσπαση. Σε μια μάχη, διότι για τέτοια πρόκειται, δεν υπάρχει καλύτερο όπλο απ’ τη διάσπαση του αρραγούς μετώπου.
Η πολιτεία σε μια αγαστή συνεργασία της κυβερνητικής του ΔΚ με τα πλέον ανθελληνικά πολιτικά σχήματα, σε μια συνύπαρξη χαρακτηριστική για όλες τις ανώριμες δημοκρατίες μεταξύ του επισήμου κράτους και του αφανούς παρακράτους που καλύπτεται υπό τον μανδύα του ανθελληνισμού επίσης, έχει βρει δυστυχώς τρόπους αποδοτικούς για να μας διαβρώσει εσωτερικά. Ο λόγος για το μόρφωμα του ΜΕΓΚΑ, το μεγάλο εφεύρημα του Μπερίσα για να κάνει την ΟΜΟΝΟΙΑ πιο αδύναμη μέσα στο χώρο του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
Αυτή είναι η πρόκληση. Και εδώ έγκειται η ουσία του συλλογισμού που καλούμαστε να κάνουμε. Χρειάζεται να στηρίξουμε όσο ποτέ άλλοτε την ΟΜΟΝΟΙΑ και την Ένωση για Ανθρώπινα Δικαιώματα για να αποδείξουμε ότι είμαστε σώφρονες και καταλαβαίνουμε τις κουτοπονηριές που στήνουν και πισώπλατα μαχαιρώματα ύπουλα αλβανικά κέντρα. Ποτέ δεν ήταν στο παρελθόν τόσο απροκάλυπτες οι παρεμβάσεις ώστε να σβήσει μια και καλή η δική μας φωνή καταγγελίας, διαμαρτυρίας, καταδικασμού. Αυτή η φωνή θέλοντας ή μη να το ομολογήσουν οι πολέμιοι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ αυτή υπήρξε και αποκτάει μεγαλύτερη δύναμη μέσα απ’ την πολιτική συμπεριφορά του ΚΕΑΔ.
Αυτή είναι η ευθύνη που πρέπει να επιδείξουμε. Και με τέτοια ιστορική ευθύνη στις πλάτες μας κανείς δισταγμός: ούτε ιδεολογικός, ούτε μικροσυμφεροντολογικός, ούτε φοβικότητες απ’το παρελθόν, ούτε ακόμη λόγοι συγγένειας, δεν πρέπει να μας σταματήσει στην απόφαση μας.
 Η ΟΜΟΝΟΙΑ θα πρέπει να είναι ο μεγάλος νικητής αυτής της εκλογικής αναμέτρησης διότι έτσι οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες αισθάνονται την ευθύνη τους απέναντι στην ιστορία αλλά και τις προκλήσεις των ημερών!
Η τοπική αυτοδιοίκηση και τα άτομα που κατά καιρούς καλούνται να την εξυπηρετήσουν αποδείχτηκε ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο πολιτικό για την ΕΕΜ αυτές τις δύο δεκαετίες του μετακομμουνισμού στην Αλβανία. Η ΟΜΟΝΟΙΑ αποτέλεσε και αποτελεί εγγύηση ότι τα πρόσωπα που επιλέγει και προτείνει και στηρίζει για να εξυπηρετήσουν τις τοπικές κοινωνίες θα είναι δεσμευμένα για να μην υποχωρούν τουλάχιστον εκεί που η κρισιμότητα των θεμάτων αγγίζει το εθνικό. Ποιο άλλο σχήμα μπορεί να παρέχει μεγαλύτερη εγγύηση; Στην ΟΜΟΝΟΙΑ και το ΚΕΑΔ αισθανόμαστε βαθιά αυτή την ευθύνη. Καιρός να τη μοιραστούμε μαζί εφόσον καρπός αυτής της αίσθησης ευθύνης θα είναι η ενωτική ψήφος στις εκλογές της 8ης ΜαΪου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου