Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Ο Μπάσα προηγείται τώρα στις δημαρχιακές των Τιράνων


ΤΙΡΑΝΑ, Αλβανία -- Τα αποτελέσματα των δημαρχιακών εκλογών της 8ης Μαΐου για την πόλη των Τιράνων άλλαξαν μετά την απόφαση την Τετάρτη (18 Μαΐου) της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (ΚΕΕ) να προσμετρήσει τα ψηφοδέλτια που τοποθετήθηκαν λανθασμένα σε άλλες κάλπες. Μετά το άνοιγμα 20 καλπών, ο Λούλζιμ Μπάσα, υποψήφιος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, προηγείται του σημερινού δημάρχου Έντι Ράμα, αρχηγού του Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΣΚ) της αντιπολίτευσης. Από την Τρίτη, το αποτέλεσμα βρισκόταν στην κόψη του ξυραφιού με τον Ράμα να προηγείται με μόλις δέκα ψήφους.

Η συνάντηση της ΚΕΕ μετατράπηκε σε μαραθώνια συνεδρίαση, με την αστυνομία να έχει αποκλείσει την είσοδο στο κτίριο για να μην επιτρέψει την είσοδο σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα, περιλαμβανομένων και των βουλευτών του ΣΚ, να συμμετάσχουν στις συζητήσεις. Ο Ράμα κάλεσε το κοινό να συμμετάσχει σε μαζική διαδήλωση διαμαρτυρίας για την ετυμηγορία, η οποία λέει ότι "εκλάπη από την ΚΕΕ". Ο βουλευτής του ΣΚ Γκραμόζ Ρούσι είπε ότι η ΚΕΕ παρέβηκε το νόμο με την προσμέτρηση των λάθος τοποθετημένων ψήφων και πρότεινε ότι η μόνη λύση είναι ο λαός να κατέβει στο δρόμο. Η αστυνομία κατέθεσε μήνυση εναντίον αυτού και ενός άλλου βουλευτή, του Έριον Μπράσε, που "κάλεσαν το κοινό σε πράξεις βίας".
Η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον εξέδωσε ανακοίνωση την Τετάρτη, καλώντας τους πολιτικούς να ολοκληρώσουν την εκλογική διαδικασία με ειρηνικό και εποικοδομητικό τρόπο. (Balkan Web, VoA, Top Channel, Alsat, Telegrafi, TVSH, Klan - 18/05/11)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου