Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Αλβανία και Σερβία καταργούν τις θεωρήσεις διαβατηρίων



photo
Εδώ και χρόνια, η Αλβανία παίρνει μέτρα για την άρση του καθεστώτος θεώρησης διαβατηρίων με τη Σερβία προκειμένου να τονώσει τον τουρισμό, λέει ένας αναλυτής. [Reuters]
Η Αλβανία και η Σερβία προέβηκαν σε άρση της θεώρησης διαβατηρίων πολιτών των χωρών τους, την Πέμπτη (5 Ιουνίου), σε μια κίνηση η οποία γίνεται ευρύτερα αντιληπτή στα πλαίσια της περαιτέρω χαλάρωσης του κλίματος και της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.
Το αλβανικό υπουργείο εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η συμφωνία -- που υπεγράφη από τον υφυπουργό εξψτερικών της Αλβανίας Σελίμ Μπελορτάγια και τον πρέσβη της Σερβίας στα Τίρανα Μίρολιουμπ Ζάριτς -- "βασίζεται στις αρχές πλήρους αμοιβαιότητας ανάμεσα στις δύο χώρες, καλής διάθεσης και αμοιβαίας συνεργασίας".
Οι Αλβανοί και οι Σέρβοι δύνανται σήμερα να περάσουν μέσω των συνόρων τους στην άλλη χώρα, χωρίς θεώρηση διαβατηρίων, αλλά όχι για περισσότερες από 90 ημέρες σε ένα εξάμηνο.


Στην Αλβανία, η συμφωνία θεωρήθηκε ότι έγινε καθυστερημένα αφού οι δύο χώρες επιτρέπουν ήδη την ελεύθερη διακίνηση εντός της ζώνης του Σέγκεν.
"Το γεγονός ότι η Αλβανία και η Σερβία είναι οι τελευταίες, στη λίστα των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που επιτρέπουν στους πολίτες τους να διέλθουν τα σύνορα χωρίς βίζα, δίνει λιγότερη 'λαμπρότητα' σε μια τέτοια συμφωνία", ανάφερε στους SETimes ο Αλβανός πρώην διπλωμάτης Γκενκ Μλόγια.
Ο Μλόγια λέει ότι οι δύο χώρες δεν θα μπορούσαν πλέον να αποφύγουν μια τέτοια συμφωνία. Ωστόσο, "Η Αλβανία, το ενδιαφέρον της οποίας εστιάζεται στην ενίσχυση του τουρισμού, παίρνει εδώ και χρόνια μέτρα απελευθέρωσης της θεώρησης διαβατηρίων με τη Σερβία, όπως έχει κάνει και με αρκετές άλλες χώρες για τη θερινή τουριστική περίοδο".
Το υπουργείο εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι χαιρετίζει οιασδήποτε μορφής συμφωνία "η οποία προωθεί την ομαλοποίηση και ενίσχυση των διακρατικών σχέσεων μεταξύ γειτονικών χωρών των Βαλκανίων".
"Οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου χαιρετίζουν οποιαδήποτε συμφωνία η οποία εξυπηρετεί την ελεύθερη διακίνηση πολιτών, εμπορικών αγαθών και ιδεών μεταξύ των λαών των Βαλκανίων και με τον τρόπο αυτό συμβάλλει άμεσα στη σταθερότητα στην περιοχή μας" είπε στους SETimes ο υφυπουργός εξωτερικών του Κοσσόβου Πετρίτ Σελίμι.
Ο Μλόγια συμμερίζεται αυτή την άποψη. "Αναμφίβολα, η αξία της συμφωνίας αυτής θα φανεί σε όλα τα πεδία των διμερών σχέσεων Αλβανίας-Σερβίας, ωστόσο εκείνοι που θα ωφεληθούν περισσότερο θα είναι οι Αλβανοί τής Κοιλάδας Πρέσεβο και του Μπούγιανοκ, οι οποίοι αναγκάζονταν να μεταβούν στο Βελιγράδι για θεώρηση διαβατηρίων προκειμένου να μπουν στην Αλβανία".
Το παρών περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου