Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

«Ο Μπερίσα αγνόησε τις εθνικές και θρησκευτικές εθνικότητες στο Τέτοβο»




Νοέμβριος 10, 2011.


«Τελικά, μετά από τόσα χρόνια, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, πραγματοποίησε επίσκεψη μερικών ωρών στην πόλη του Τέτοβο, όπου βρίσκεται η έδρα όλων των αλβανικών κομμάτων των Σκοπίων καθώς και η έδρα του πρώτου Αλβανικού Πανεπιστημίου που ιδρύθηκε μετά τον ηρωϊκό πόλεμο του 2001», γράφει το αλβανικό πρακτορείο INA.



(Στη συνέχεια, το αλβανικό κείμενο αναφέρεται εκτενέστερα στις αναβολές επίσκεψης του Αλβανού πρωθυπουργού και διάφορα γεγονότα τα οποία προηγήθηκαν κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεων).


«Ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα επισκέφθηκε το Τέτοβο, αλλά δεν τόλμησε να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Ντεράλη Μεχμέτ Πασά, του πρωθυπουργού της Ανεξαρτησίας της Αλβανίας. Πιστεύουμε ότι ο πρωθυπουργός είχε ηθική υποχρέωση να υποκλιθεί εμπρός και στην προτομή του πρώην υπουργού Ισμαήλ Κεμάλ Φλόρε.
Το μνημείο του Μεχμέτ Πασά Ντεράλη είναι μόλις 500 μέτρα από το Δήμο του Τέτοβο και το πανεπιστήμιο, το οποίο επισκέφθηκε ο Μπερίσα».


Το δημοσίευμα επικρίνει έντονα τον Αλβανό πρωθυπουργό που δεν αναφέρθηκε στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Τέτοβο στα προβλήματα των Αλβανών των Σκοπίων καθώς και στο αίτημα η αλβανική γλώσσα, να καταστεί ισοδύναμη και επίσημη γλώσσα στα Σκόπια.


Επικρίνεται ακόμη ότι απέφυγε να συναντηθεί με αλβανικές πολιτικές και θρησκευτικές προσωπικότητες των Σκοπίων.


--
Πηγή: Inanews
Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου