Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Οι Καθολικοί κατά της Απογραφής- ‘δεν απογράφησαν οι πιστοί’…




Νοέμβριος 11, 2011.


Οι Καθολικοί της Αλβανίας τάχθηκαν κατά της απογραφικής διαδικασίας, όπως αυτή έγινε. Ο ιερωμένος Dom Γκιέργκι Μέτα δήλωσε ότι οι απογραφείς δεν πήγαν σε πολλές χριστιανικές οικογένειες και αυτό αποτελεί κίνδυνο για τη διαστρέβλωση του πραγματικού αριθμού των πιστών που υπάρχουν στην Αλβανία.


Αυτά είναι τα συμπεράσματα που αναφέρουν ερευνητές της Καθολικής κοινότητας στην Αλβανία, οι οποίοι αμφισβητούν τη διαδικασία της απογραφής, δηλώνοντας ότι δεν απογράφησαν οι Καθολικοί πιστοί.



Μετά από τις αμφιβολίες αυτές, για την αξιοπιστία της απογραφής στην Αλβανία, η Καθολική Κοινότητα ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε μια παράλληλη καταγραφή των πιστών της.


Η απόφαση αυτή ελήφθη, από την Καθολική Επισκοπική Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα στο διήμερο 8 και 9 Νοεμβρίου, προκειμένου να συζητήσουν για την κοινωνική κατάσταση της καθολικής εκκλησίας στη χώρα.


Σύμφωνα, εξάλλου, με αναφορά του ραδιοφωνικού σταθμού του Βατικανού «πρέπει να γίνει μια απογραφή των καθολικών οικογενειών, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της απογραφής του Αλβανικού κράτους, για να έχουμε πιο ακριβή αντίληψη της πραγματικότητας».


Με τον τρόπο αυτόν, πρώτη η καθολική κοινότητα στη χώρα δηλώνει ανοιχτά ότι θα αγνοήσει τα αποτελέσματα της απογραφής και θα προβεί σε δική της για να ‘γεφυρώσει’ τα στοιχεία που καταγράφηκαν από την αλβανική κυβέρνηση.


Όμως το ελλιπές έργο των απογραφέων, στη διαδικασία της απογραφής, δεν είναι μόνο πρόβλημα των Καθολικών. Παρόμοιες αναφορές έγιναν και από την μειονότητα των Βλάχων, η οποία έχει 5.000 μέλη.


Η διαδικασία της απογραφής αναμένεται να αμφισβητηθεί και από άλλες θρησκευτικές κοινότητες της χώρας που σήμερα παρά ποτέ εμπλέκονται στη μάχη των αριθμών, ποια, δηλαδή, κοινότητα έχει μεγαλύτερο αριθμό πιστών και αυτός (ο αριθμός) πρέπει να είναι δηλωμένος στις αρχές.


Παρά την αρμονία και την ανεξιθρησκία που χαρακτηρίζει το αλβανικό κράτος, στο σημείο αυτό, οι θρησκευτικές κοινότητες δεν φαίνονται διατεθειμένες να αφήσουν το θέμα, γιατί αποτελεί ζήτημα ‘ιεραρχίας’ (των κοινοτήτων αυτών) μέσα στο αλβανικό κράτος.


«Σύμφωνα με την ‘ιεραρχία’ αυτή , πρώτοι είναι οι Μουσουλμάνοι, δεύτερη (κοινότητα) είναι οι Καθολικοί και τρίτη (κοινότητα) οι Ορθόδοξοι», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.




--
Πηγή: mapo online
Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου