Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Έρευνα για το εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων από τον UCK ξεκινά η ΕΕ στην Αλβανία



Ξεκινά η έρευνα της ΕΕ για την υπόθεση της εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων στο Κόσσοβο. Πιο συγκεκριμένα στην Αλβανία μετέβη ο γενικός εισαγγελέας της ειδικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τζον Κλιντ Ουίλιαμσον για την διερεύνηση της υπόθεσης όπου και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα και τη γενική εισαγγελέα της χώρας Ίνα Ράμα.

Η αποστολή της ΕΕ στο Κόσσοβο (Eulex) συγκρότησε τον Ιούνιο του 2011 ειδική ομάδα ερευνητών και εισαγγελέων, οι οποίοι ανέλαβαν την προκαταρκτική έρευνα με αφορμή τους ισχυρισμούς του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι για την διεξαγωγή εμπορίου ανθρωπίνων οργάνων από στελέχη του UCK κατά την διάρκεια και μετά το τέλος του πολέμου στο Κόσσοβο το 1999.

Στην έκθεσή του ο Μάρτι αναφέρει ειδικά ότι ανώτατοι διοικητές του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου", μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός του Κοσσόβου, Χασίμ Θάτσι, εμπλέκονταν στο οργανωμένο έγκλημα και στο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων.

Στην έκθεση του ο Μάρτι αναφέρει ότι οι άνδρες του εκτελούσαν Σέρβους προκειμένου να πάρουν τα όργανα τους τα οποία πωλούσαν στην μαύρη αγορά. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου και η Αλβανία αρνήθηκαν τις κατηγορίες και απέρριψαν την έκθεση του Μάρτι.

Η αλβανική ηγεσία, αν και χαρακτήρισε τις κατηγορίες «ψευδείς», ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί για οποιαδήποτε έρευνα στην επικράτειά της και ότι θα βοηθήσει στις προσπάθειες που θα οδηγήσουν στην αλήθεια.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου