Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ


Προς: κ. Μυκερέμ Ταφάι Υπουργό Παιδείας και Επιστημών
Τίρανα
Κοινοποίηση: Προς κ. Σαλί Μπερίσια Πρωθυπουργό της Αλβανικής Δημοκρατίας

Τίρανα
Κ. Μπαμίρ Τόπι Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τίρανα

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Και αυτή τη σχολική χρονιά, οι μαθητές της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, ξεκινάνε την πρώτη μέρα του σχολείου με μεγάλες ελλείψεις σχολικών βιβλίων στη μητρική και στην αλβανική γλώσσα. Το διαχρονικό αυτό φαινόμενο έχει απογοητεύσει τους γονείς αυτών των παιδιών που δεν έχουν τη δυνατότητα και τις συνθήκες εκπαίδευσης όπως υπαγορεύουν οι σύγχρονες απαιτήσεις και τα δικαιώματά τους ως παιδιά στη γενικότητα και ως μειονοτικά ειδικότερα.

Μια μέρα πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, λείπουν περίπου 31 τίτλοι βιβλίων, που καθιστούν αδύνατη τη διεξαγωγή του μαθήματος σ’ αυτά τα σχολεία. Το διάταγμά σας για την έναρξη της διαδικασίας κατανομής των σχολικών βιβλίων από τις 25 Αυγούστου, δεν είχε καμία ισχύ για τα σχολικά κείμενα των παίδων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Οι Διευθύνσεις Παιδείας στις οικείες περιφέρειες και νομούς δεν είχαν και δεν έχουν καμία πληροφορία ούτε για τη διαδικασία και ούτε για τους εκδοτικούς οίκους ή βιβλιοπωλεία όπου θα έπρεπε να παραδίδονταν τα βιβλία.

Εκφράζομε προς εσάς και την κυβέρνηση την πολύ ανθρώπινη ανησυχία των γονέων και παιδιών και της κοινότητάς μας στη γενικότητα και ουσιαστικά για τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με τις ενδιαφερόμενες ομάδες σας παραθέτουμε τα αιτήματά μας στη μορφή ενός πλαισίου, το οποίο, και προς εφαρμογή του Συντάγματος και των διεθνών πράξεων που ρυθμίζουν νομικά αυτά τα δικαιώματα, να οδηγήσει στην συγκρότηση της στρατηγικής αναθεώρησης της παιδείας στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα.


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η παιδεία στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που απειλούν την ύπαρξή της. Τα σχολικά κείμενα είναι ένα απ’ αυτά και το άμεσο. ΄Ισως το πιο εμφανές, αλλά όχι το σοβαρότερο. Η εκπαίδευση στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα διεξάγεται χωρίς κάποια στρατηγική, δεν αναφέρεται σε κανένα διάταγμα του Υπουργείου, δεν ενσωματώθηκε στις μεταρρυθμίσεις της υποχρεωτικής εκπαίδευσης , βρίσκεται υπό την πίεση της ιδιωτικής παιδείας, τα σχολικά κείμενα περιέχουν εθνικιστικούς χειρισμούς, οι δάσκαλοι είναι απροστάτευτοι μπροστά στις κομματικές σκοπιμότητες κλπ.

Ως κόμμα στηρίζουμε την ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας στη μητρική γλώσσα για τα παιδιά της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και προσφέρουμε ανεπιφύλακτα την εξειδικευμένη άποψη των ειδικών του τομέα.

Γι’ αυτό το λόγο απαιτούμε:

1. Προς εφαρμογή του Συντάγματος της χώρας και των Διεθνών Συμβάσεων για τις Εθνικές Μειονότητες, τον προσδιορισμό και την προσέγγιση του νομικού πλαισίου για την παιδεία στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα (ωφέλιμο και για άλλες παρόμοιες μειονότητες).

2. Την εφαρμογή των μέτρων και αλλαγών από τις μεταρρυθμίσεις στην παιδείας και στα σχολεία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, κυρίως για την οριστικοποίηση και εξέλιξη των προγραμμάτων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές τους.

3. Τη συγκρότηση άμεσης διοικητικής και ελεγκτικής δομής για την παιδεία της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

4. Την πρακτική αναδιοργάνωση των σχολείων στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας για την αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης στη μητρική γλώσσα.

5. Την επαγγελματική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις και σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες των παιδιών, καθώς και την μόνιμη προστασία τους από κομματικούς ή εθνικιστικούς εκβιασμούς .
Σε αναμονή της άμεσης επίλυσης του θέματος των σχολικών κειμένων, ελπίζουμε ότι ο θεσμός που διευθύνεται με αφοσίωση και επαγγελματική ευαισθησία, θα ανταποκριθεί θετικά στις προτάσεις μας.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος του Κόμματος ΜΕGΑ-ΕΕΜΜ
Χριστάκης Κίτσιος
Αναδημοσίευση από:http://www.mega-eemm.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου