Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Άρχισε η απογραφή στην Αλβανία. Σύγχυση επικρατεί στο βορειοηπειρωτικό χώρο

Το πρώτο ρεπορτάζ


Άγιοι Σαράντα, διαφήμιση την INSTAT
που προτρέπει συμμετοχή στην απογραφή

Πρώτη μέρα της απογραφής και βγήκα σεργιάνι για να δω από κοντά τις εξελίξεις του μεγάλου και διατυμπανισμένου γεγονότος, της απογραφής, και ν’ ακούσει από πρώτο χέρι τις αντιδράσεις των Βορειοηπειρωτών. Συζήτησα με απλούς πολίτες, επικοινώνησα με έπαρχους και να τι άκουσα:
Ένα πολίτης στην πόλη των Αγ. Σαράντα: «Ώρα εννέα, χτύπησε η πόρτα του σπιτιού. Πήγα αθόρυβα στο «μάτι» και είδα μια κυρία με ένα σωρό χαρτιά στα χέρια. Κατάλαβα πως είναι η απογραφέας και δεν άνοιξα. Ας κερδίσω χρόνο, είπα. Θα βγω στην πόλη και θα συμβουλευτώ με τους άλλους το πως θα πράξουμε, γιατί κάποιο ανακοινωθέν δεν είδα πουθενά. Μια και το ‘φερε η κουβέντα, εσύ τι με συμβουλεύεις να κάνω;…»
Ένας πολίτης από την Αρδάσοβα: «Είμαι καθορισμένος να κάνω την απογραφή στο Μαραφέντι και το Ρουμαντζά. Από κεφαλιού μου δεν πήγα σήμερα και είπα να πάω από Δευτέρα, για να δω τι θα γίνει. Εκτός από τις οδηγίες που μας έδωσαν οι αρμόδιοι, άλλες οδηγίες από τους δικούς μας δεν πήραμε…»

Ένας έπαρχος: «Οι δικοί μου άρχισαν την απογραφή κιόλας στα χωριά. Εγώ δε γνωρίζω τίποτε για αποχή…»
Άλλος έπαρχος: «Οι δικοί μου δεν άρχισαν ακόμα. Μου είπαν «και να γραφτείτε και να μην γραφτείτε!...», δεν ξέρουμε τι να κάνουμε και τι θα γίνει»
Γνωστός επιχειρηματίας, μέλος του ΣΚ: «Θα δηλώσω με dinjiteti(αξιοπρέπεια) ότι είμαι Έλληνας και Χριστιανός»
Πρώην στέλεχος της Ομόνοιας: «Μια μεγάλη αδιαφορία εκ μέρους της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ, για να μην σου πω το μεγάλο λόγο «προδοσία». Συγκεντρώθηκε το Γ. Συμβούλιο και δεν πήρε απόφαση κι αυτό το διαπίστωσα (εγώ δεν είμαι μέλος του) από το λόγο του Μπολάνου, σε συνέντευξη ότι θα συγκεντρωθεί το Γενικό Προεδρείο στις 3 του μηνός και θα πάρει απόφαση. Είμαστε σοβαροί; Τέτοιου είδους αποφάσεις, εθνικού χαρακτήρα δεν είναι αρμοδιότητα του Γ. Προεδρείου, μάλιστα ούτε του Γ. Συμβουλίου, αλλά της Γενικής Συνδιάσκεψης. Γι’ αυτό σου λέω… κατά διαβόλου».
Προσπάθησα να επικοινωνήσω με το Γενικό Πρόεδρο, τον κ. Μπολάνο. Το τηλέφωνο του κλειστό (εκτός κι αν έχει αλλάξει αριθμό).
Απ’ όλα αυτά που συγκέντρωσα ο καθένας μπορεί ν’ αναρωτηθεί:
- Γιατί τόση μεγάλη αδιαφορία και απραξία για το μέγιστο αυτό εθνικό πρόβλημα των Βορειοηπειρωτών;
- Γιατί δεν βγήκε καμία ανακοίνωση για να ενημερώσουν τον κοσμάκη;
- Γιατί δεν κυκλοφόρησε ούτε μία εφημερίδα για να προσανατολίσει τους Βορειοηπειρώτες. Στα πρόθυρα των τοπικών εκλογών η ΟΜΟΝΟΙΑ έβγαλε μερικά νούμερα, τώρα γιατί σιωπά; Μεγαλύτερη αξία είχαν οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση (εντάξει δεν υποβαθμίζουμε το ρόλο τους) από την απογραφή, που εδώ και είκοσι χρόνια η Ομόνοια διεκδικεί;
- Οι ίδιοι οι έπαρχοι είναι απροσανατόλιστοι. Άλλος χτυπά το καρφί κι άλλος το πέταλο. Πού είναι αυτή η μαύρο Ένωση Επάρχων; Για ποια προβλήματα θα πάρει τον κόπο να καθίσει και να συζητήσει;
- Ποιος τελικά θα απολογηθεί αφού ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία ή ο ένας θα ρίχνει το μπαλάκι στον άλλο;
Πάντως κρίμα. Λυπήθηκα πάρα πολύ για την κατάντια μας και θυμήθηκα το ρεφρέν του τραγουδιού: «Πως καταντήσαμε λοχία…»
Ένας φίλος του «Βορειοηπειρώτη»
http://borioipirotis.blogspot.com/2011/10/blog-post_5979.html

1 σχόλιο:

  1. Τα κουτοπόνηρα που διεπράξατε έναντι του σερβικού έθνους δ ε ν 'βρίσκουν εφαρμογή 'στην Ελλάδα και με τον Ελληνισμό και δ ε ν πρόκειται να επαναληφθούν.Ο σκοταδισμός του σκιππεταρρικού ολοκληρωτικού κρατικού (παρα)μορφώματος θα μας 'βρή να το καταγγέλλουμε όπου 'βρεθούμε και όπου σταθούμε 'στο πλάι και 'στο πλευρό των χειμαζομένων,αλυτρώτων αδελφών,Βορείων Ηπειρωτών.Περί,δε,Ευρώπης και ευρωπα'ι'κής προοπτικής ο ύ τ ε λόγος να γίνεται!Ο υ δ ε ί ς εχέφρων Έλληνας πολίτης δεν είναι δυνατό να θεωρήση σύμμαχό του και να στηρίξη κάποιον που,κάθε ώρα και στιγμή,από τυφλό,συμπλεγματικό μίσος προς ό,τι ελληνοβυζαντινό,τον υπονομεύει υποκρινόμενος και διπρόσωπος καθώς είναι,άλλοτε αναλωνόμενος 'σε αφελέστατα χαμόγελα και θερμότατες χειραψίες και συμμαχώντας και συμπαρατασσόμενος με τον υπ.αριθμ.1 αδηφάγο εχθρό των λαών της Χερσονήσου του Αίμου(η τωρινή πραγματικότητα της Σκυπερίας) και άλλοτε παραδίδοντας γη και ύδωρ 'στους σφαγείς της Ευρώπης για τη διάβαση και,ακολούθως,επίθεση από θέσεις της ασχημάτιστης,αδιαμόρφωτης,ακόμη,εδαφικής επικρατείας του έναντι των Ελλήνων και της Ελλάδος,ενώ αρχικά και από ιδρύσεως προσπαθεί να προφασίζεται και να προσποιείται ''φιλία'' αλλά που πάντοτε και ανέκαθεν έχει κατά νου και τηρεί στάση αναμονής για συμμετοχή 'στη διαρπαγή(εκλεκτό των άθλημα) των ιματίων που τους είχαν ευθύς εξ αρχής ενδύση και χωρίς τα οποία θα είχαν περιέλθη 'σε ισχνότερη και ομιχλωδέστερη θέση ακόμη και από αυτούς τους γνωστούς περιθωριακούς Γυφτοσκοπιανοβουλγάρους.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή