Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Οριστικό το τέλος για τον αγωγό φυσικού αερίου ITGI


Η Θεσπρωτία χάνει το παιχνίδι από τον TAP

Τα οφέλη που θα έχει η Αλβανία από την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline) παρουσίασε αντιπροσωπεία της κοινοπραξίας σε διυπουργική συνάντηση στα Τίρανα.Όπερ σημαίνει ότι έχει εγκαταλειφθεί ο ελληνοιταλικός αγωγός, ο ITGI και άρα επιβεβαιώνονται όλες εκείνες οι πληροφορίες που πριν από μερικούς μήνες ήθελαν να προτιμάται ο TAP έναντι του «δικού» μας, για οικονομικούς κυρίως λόγους, αφού η χιλιομετρική απόσταση είναι σαφώς μικρότερη και άρα οι διεθνείς κολοσσοί τον προτιμούν.Άρα δηλαδή η Θεσπρωτία, η Ήπειρος, χάνει μια τεράστια ευκαιρία διασύνδεσης με το φυσικό αέριο στο άμεσο ή το απώτερο μέλλον.Η διέλευση του TAP από την Αδριατική Θάλασσα θα πραγματοποιηθεί μέσω της συντομότερης δυνατής διαδρομής μεταξύ της πόλης Fier στην Αλβανία και της περιοχής της νότιας Απουλίας στην Ιταλία, λαμβάνοντας συγχρόνως υπόψη τις απαιτήσεις περιβαλλοντικής προστασίας και τα χαρακτηριστικά του βυθού της Αδριατικής. Η τοποθέτηση των ατσάλινων αγωγών σε βάθη μεγαλύτερα των 800 μέτρων θα γίνει με τη χρήση σκαφών πόντισης τύπου S, μία προηγμένη τεχνολογία που χρησιμοποιείται ευρέως για την κατασκευή αγωγών.

Πώς θα γίνει η τοποθέτηση του υποθαλάσσιου αγωγού:
Ο υποθαλάσσιος αγωγός θα τοποθετηθεί από το κατάστρωμα ενός ειδικού σκάφους πόντισης τύπου S. 12-μετρα κομμάτια του αγωγού θα συγκολλούνται στο κατάστρωμα του σκάφους. Στη συνέχεια, το σκάφος θα μετακινείται προς τα εμπρός, ενόσω ο σχηματιζόμενος αγωγός θα τοποθετείται από την πρύμνη μέσα στο νερό σχηματίζοντας καμπυλωτή γραμμή S μέχρι να φτάσει στο βυθό. Στα σημεία προσαιγιάλωσης στην Ιταλία και την Αλβανία θα γίνει χρήση ειδικού εξοπλισμού ώστε να διασφαλιστεί ότι η έξοδος του αγωγού στην ακτή θα πραγματοποιηθεί με τον μικρότερο δυνατό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Η διυπουργική συνάντηση στα Τίρανα
Ο διευθυντής του έργου του αγωγού ΤΑΡ, Μπερνίμ Πιετσορόφσκι, στα Τίρανα, υποστήριξε ότι η Αλβανία μπορεί να επωφεληθεί από τη δυνατότητα ανάπτυξης μιας εθνικής αγοράς υγραερίου, την αύξηση των ξένων επενδύσεων και την εξασφάλιση άλλων διευκολύνσεων για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας και της Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη.Ο αγωγός θα μεταφέρει το αέριο μέσω Ελλάδας και Αλβανίας στην Ιταλία, διασχίζοντας, υποθαλάσσια, 115 χιλιόμετρα.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
http://epirusgate.blogspot.com/2012/05/itgi.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου