Πέμπτη, 19 Απριλίου 2012

Ιντρίζι του PDIU: Να αναγνωριστεί η γενοκτονία εις βάρος των τσάμηδων-στόχος μας η πλήρης επιστροφή στις εστίες

Ο σύμμαχος του αλβανού πρωθυπουργού Μπερίσα και πρόεδρος του PDIU Σπετίμ Ιντρίζι σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα «Σκιπ» εκτός των άλλων ζητάει και αναγνώριση «γενοκτονίας των τσάμηδων» , αλλά και επιστροφή των τσάμηδων » στις εστίες τους».

Στην ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το «τι γίνεται για την περαιτέρω προώθηση του τσάμικου ζητήματος και των δικαιωμάτων της κοινότητας αυτής για να κληρονομήσει τις κατασχεμένες περιουσίες στην Ελλάδα» ο Ιντρίζι απαντάει ως εξής:

«Το τσάμικο ζήτημα δεν είναι τόσο στενό όσο το παρουσιάζεται. Είναι αλήθεια ότι το ζήτημα των Αλβανών της Τσαμουριάς περιέχει και το θέμα των ιδιοκτησιών, δεν μπορώ όμως να δεχτώ πως αυτό είναι το τσάμικο ζήτημα. Εγώ πρώτος δεν μπορώ να δεχθώ τον περιορισμό του θέματος αυτού.

Και τι να πω στον πατέρα μου που 2 χρονών ήρθε μεσ΄στα βάσανα από την Τσαμουριά, πως γι αυτό που εγώ παλεύω είναι μόνο οι ιδιοκτησίες που οι γονείς και οι παππούδες του άφησαν πίσω υπό την απειλή των όπλων, της πείνας και της δίψας. Εμείς αγωνιζόμαστε για περισσότερα, για το δικαίωμα ώστε οι τάφοι των παππούδων και προσπαππούδων μας που παραμένουν έρμοι και χωρίς φροντίδα στα εδάφη της Τσαμουριάς, να είναι το μέρος που θα αναπαυθούμε και μεις όταν ο Κύριος μας καλέσει κοντά του…

Εμείς ζητούμε ώστε σχεδόν η τριαντακονταετίας γενοκτονία από το 1913 έως το 1944 και που συνεχίζει και σήμερα….να έχει ένα όνομα ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ (στο πρωτότυπο με κεφαλαία) και το ελληνικό κράτος να ζητήσει δημόσια συγγνώμη γι αυτό που έγινε στα συμφραζόμενα εκείνης της εποχής.

Δεν θέλω να φαίνεται ως αδύνατο, θέλω να πω πως ο στόχος μας είναι η πλήρης επιστροφή στην Τσαμουριά με όλα τα δικαιώματα που μας ανήκουν σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις. Προς αυτήν την κατεύθυνση πολύ γρήγορα θα ξεκινήσει η νομική οδός για τη λύση του τσάμικου ζητήματος…»

Να θυμίσουμε στους αναγνώστες μας πως το κόμμα του Ιντρίζι είναι από τους σημαντικούς εταίρους του Σαλί Μπερίσα στην δεξιά κυβέρνηση. Στην κυβέρνηση αυτή συμμετέχει επίσης και υπουργός προερχόμενος από την ελληνική Μειονότητα, αλλά και άλλα στελέχη που προέρχονται από τον ίδιο χώρο.

http://www.deropoli.com/?p=9165

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου