Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Γιάννενα έκθεση φωτογραφίας: «Αλβανία: εικόνες στο μεταίχμιο 1990-1991»


Έκθεση φωτογραφίας με εικόνες της Αλβανίας των αρχών του 1990 από τον σημαντικό Έλληνα φωτογράφο Γιάννη Δήμου, εγκαινιάζεται την Τρίτη, στις 8 το βράδυ στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων στο πλαίσιο του φωτογραφικού φεστιβάλ της πόλης μας «Φωτομετρία».


Στην έκθεση «Αλβανία εικόνες στο μεταίχμιο 1990-1991» ο Γιάννης Δήμου απεικονίζει με το φωτογραφικό του φακό την καθημερινότητα των Αλβανών πολιτών αλλά και την επικρατούσα πολιτική κατάσταση κατά την δυσχερή για την Αλβανία διετία 1990-91. Η αλλαγή του πολιτικού καθεστώτος στην χώρα στις αρχές του 1990, συντελεί στην κοινωνική αλλαγή και αυτή τη μεταβατική φάση επιλέγει να καταγράψει με διακριτικό τρόπο ο καλλιτέχνης. Το φωτογραφικό υλικό αποτελείται από σκηνές δρόμου, εξορίας και εξεγέρσεων αλλά και απλές εικόνες καθημερινότητας, οι οποίες μεταφέρουν στο κοινό το συγκινησιακό κλίμα και τα συναισθήματα που επικρατούσαν στην Αλβανία εκείνης της περιόδου.


Στις αρχές του 1970, ο Γιάννης Δήμου άρχισε να αναπτύσσει την προσωπική του δουλειά. Το 1976 δημοσίευσε την πρώτη του μονογραφία Η Ελλάδα που χάνεται ενώ στις αρχές του ‘80 ξεκίνησε να δουλεύει τη σειρά Πανηγύρια, η οποία παρουσιάστηκε ως έκθεση σε διάφορα φεστιβάλ και κέντρα φωτογραφίας της Ευρώπης


Το 1995 δημιούργησε εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού το Φωτογραφικό Κέντρο Σκοπέλου, στο οποίο διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής ως το 1999. Έχει επιμεληθεί μερικές από τις πιο σημαντικές εκθέσεις στην Ελλάδα.


Η έκθεση στην οποία βασίζεται το βιβλίο Σκιές σιωπής παρουσιάστηκε παλιότερα και στο Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο στο Μονοδένδρι.


Η έκθεση του Γιάννη Δήμου θα διαρκέσει ως τις 30 Ιουνίου, ενώ το πρόγραμμα του φεστιβάλ της Φωτομετρίας περιλαμβάνει κι άλλες πολλές εκθέσεις και προβολές που ξεκινούν από τις 16 Μαΐου σε διάφορους χώρους της πόλης.




ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ
www.epirusonline.gr
http://borioipirotika.blogspot.com/2012/05/1990-1991.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου