Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Διάκριση της καινοτομίας και της πρωτοβουλίας στο TEDxThessaloniki του 2012



H αμερικανική πρωτοβουλία TEDx έφθασε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στη Θεσσαλονίκη στο Ολύμπιον και ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, αφού οι ιδέες που ακούστηκαν έφθασαν διαδικτυακά σε 57 χώρες. Στην εκδήλωση, που διήρκησε 12 ώρες, παραβρέθηκαν 700 θεατές και περίπου 5000 την παρακολούθησαν από τον υπολογιστή τους. Η ποιότητα της εκδήλωσης ήταν υψηλή και οι θεατές, που την παρακολούθησαν έζησαν μια ημέρα γεμάτη από αισιοδοξία, δημιουργικότητα και ελπίδα για ένα νέο αύριο ξεχνώντας για λίγο την δύσκολη περίοδο που διανύει αυτός ο τόπος. Σε διεθνές επίπεδο, η παγκόσμια κοινότητα του TEDx έμεινε ικανοποιημένη με την εκδήλωση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον επίσημο φωτογράφο του TED Duncan Davidson, ο οποίος την χαρακτήρισε παγκόσμιας κλάσης.

Οι ομιλητές του TEDxThessaloniki είναι το σημαντικότερο κομμάτι αυτής της επιτυχίας.

Ο Gazmend Kapllani, συγγραφέας από την Αλβανία που ζει στην Ελλάδα μοιράστηκε με τους θεατές το θάρρος να ξαναδημιουργήσεις τη ζωή σου. Η Keren Hanan, πιανίστρια και ζωγράφος, παρουσίασε ένα project με μουσική και ζωγραφική, τη δημιουργία του οποίου εμπνεύστηκε από την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη. “H μουσική και τα χρώματα είναι παγκόσμια γλώσσα.” είπε. Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα η Ελπίδα Ρουκά, πολιτική σύμβουλος στον ΟΗΕ, μίλησε για το Θάρρος να Δημιουργείς μετά την ολοσχερή καταστροφή που φέρνει ένας πόλεμος. Την ένταση του πολέμου διαδέχτηκε η ηρεμία του Γιάννη Σμαραγδή και μια ομιλία για το Θάρρος να Δημιουργείς μακριά από το εγώ σου, να δημιουργείς για τους άλλους. Η πρώτη ενότητα έκλεισε με τους θεατές πραγματικά να ξεκαρδίζονται στα γέλια από την stand-up comedy παράσταση της κωμικού Κατερίνας Βρανά.

Τη δεύτερη ενότητα άνοιξε η ακτιβίστρια Μαρία Γαληνού, που μίλησε για το πώς και το γιατί στηρίζει ναρκομανείς, αστέγους, φυλακισμένους, θύματα trafficking να ξαναδημιουργήσουν τη ζωή τους. Έκλεισε την ομιλία της με μια ερώτηση “Εσύ γιατί θα παλέψεις;”. Τη διαδέχτηκε ο Eric Parks, επιχειρηματίας, ο οποίος κατενθουσίασε το κοινό εξιστορώντας την Οδύσσεια της επιχειρηματικής του δραστηριότητας με τη startup εταιρεία του gipht.me στην Ελλάδα που τελικά κατέληξε στη Silicon Valley. Συμβούλεψε τους TEDxSters “να αποτύχουν γρήγορα”, προφανώς για να μάθουν και να έχουν αρκετό χρόνο να ανακάμψουν από την αποτυχία τους. Ακολούθησε η υδροβιολόγος και ακτιβίστρια Αναστασία Μήλιου που μοιράστηκε την ανησυχία της για την τύχη των θαλασσών μας και την ιστορία της προσπάθειας της ΜΚΟ Αρχιπέλαγος για τη διάσωση του θαλάσσιου πλούτου. “Οι θάλασσες μας αδειάζουν” είπε μεταξύ άλλων. “Οι ψαράδες δε καταγγέλλουν όσους ψαρεύουν με δυναμίτη γιατί φοβούνται πως ο επόμενος θα πέσει στη δική τους βάρκα”. Το πάθος της Αναστασίας για το περιβάλλον, διαδέχτηκε το πάθος της Victoria Hislop για την Ελλάδα. Η διάσημη συγγραφέας μίλησε για το θάρρος των πρωταγωνιστών της να επιβιώνουν, για την ιστορία της Θεσσαλονίκης λέγοντας ότι “Οι Βρετανοί δεν μπορούν να καταλάβουν πώς μια πόλη πέρασε τόσα πολλά”. Έκλεισε την ομιλία της λέγοντας “έχετε πολλούς φίλους στο εξωτερικό” και ευχόμενη “καλή δύναμη”. Στη συνέχεια ανέβηκε στη σκηνή ο Γιάννης Αγγελάκας που έκλεισε το δεύτερο μέρος της διοργάνωσης.

Στο τρίτο μέρος οι θεατές συγκινήθηκαν, προβληματίστηκαν, έμαθαν, σκέφτηκαν ότι γίνεται και διαφορετικά αν έχεις θάρρος. Πρώτος το απέδειξε ο καινοτόμος εικοσιεπτάχρονος δάσκαλος από την Κρήτη Άγγελος Πατσιάς. Λέγοντας την ιστορία της μεταμόρφωσης του τετραθέσιου σχολείου που διευθύνει στον ορεινό Φουρφουρά της Κρήτης, ο νεαρός δάσκαλος διέδωσε μια πολύτιμη ιδέα: Χρειαζόμαστε σχολεία προσαρμοσμένα στις ανάγκες κάθε κοινωνίας.

Μια ξεχωριστή ιδέα έφερε στη σκηνή και η Marcie Mayer, η Αμερικανίδα που ήρθε για διακοπές και έμεινε για πάντα στην Τζια. Κάλεσε το κοινό να δει τον φυσικό πλούτο που μας περιβάλει, αλλιώς, να τον αξιοποιήσει. Η ίδια το έκανε πείθοντας τους Τζιώτες ότι τα βελανίδια τρώγονται και μπορούν να αποφέρουν κάποιο εισόδημα στα ντόπια νοικοκυριά. Για να πείσει και το κοινό του TEDxThessaloniki, πρόσφερε πεντανόστιμα κουλουράκια που είχε φτιάξει η ίδια με αλεύρι βελανιδιών.

Ακολούθησε η διεθνώς βραβευμένη ποιήτρια Alicia Stallings, που συνέστησε στους θεατές να εγκαταλείψουν τον έλεγχο, ή την ψευδαίσθηση του ελέγχου, για να δημιουργήσουν. Ο Tomas Sedlacek, ανέβηκε στη σκηνή και δεν διέψευσε τις προσδοκίες για μια πολυαναμενόμενη ριζοσπαστική ομιλία για την οικονομική κρίση. Ο διακεκριμένος οικονομόλογος ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως “η Ελλάδα δεν είναι πίσω, είναι απλώς κάποια χρόνια πιο μπροστά, αφού χρεοκόπησε πριν απ’ όλους τους άλλους, για να καταλήξει πως αν δεν αλλάξουμε μοντέλο, αν δεν δοθεί μια συστημική λύση και άλλες χώρες ακόμη και οι πιο ισχυρές θα έχουν την τύχη της Ελλάδας.” Το κλίμα άλλαξαν οι Musi-Fi, ένα μουσικοτεχνολογικό project, που έπαιξε μουσική με iPhone και iPad μαζί με το κοινό.

Την τέταρτη ενότητα άνοιξε μια σύντομη ομιλία της Αθηνάς Λαμπρινίδου, που συνδύασε χιούμορ και περιβαλλοντική ευαισθησία, αποκαλώντας μάλιστα τον εαυτό της «οικολόγρια». Παρουσίασε τα ημερολόγια μιας «οικολόγριας», μια σειρά από βίντεο που στόχο έχουν την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Ακολούθησε ο Edi Rama, ο τ. δήμαρχος Τιράνων και πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος της Αλβανίας. Ο Αλβανός πολιτικός κατάφερε να αλλάξει την αντίληψη των θεατών για την πολιτική και να κερδίσει τον θαυμασμό τους. «Πολιτική σημαίνει να δέχεσαι μηνύματα από τα κάτω, από το λαό, και όχι απλώς να διοχετεύεις εξουσία από πάνω προς τα κάτω», είπε για να συμπληρώσει λίγο αργότερα ο συμβιβασμός στα χρώματα είναι το γκρι. “Υπάρχουν ασυμβίβαστοι πολιτικοί, αλλά είναι σε άλλες χώρες.” Ήταν ένα από τα πολλά tweets των θεατών κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Ο Ελληνοαυστραλός Γιάννης Ζάκος, επιστήμονας ηλεκτρονικών υπολογιστών ήταν ο επόμενος ομιλητής, ο οποίος πραγματικά έφερε στην σκηνή τον κόσμο που έρχεται. Ανέβηκε στη σκηνή μαζί με την τεχνητής νοημοσύνης ανθρωποποιημένη βοηθό του, συζήτησε μαζί της για τη Θεσσαλονίκη, τον ΠΑΟΚ, και της ζήτησε να κάνει ένα τηλεφώνημα που χρειαζόταν. Όλα αυτά μέσα από ένα κινητό τηλέφωνο.

Τις ομιλίες του TEDxThessaloniki έκλεισε ο Ηλίας Πούλιας. Η ομιλία του δεν αφορούσε μια ιδέα αλλά δύο. Η πρώτη ήταν προϊόν της εμπειρίας του από τις αντιξοότητες της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Γουατεμάλα, το μάθημα της αποτυχίας, η πίστη και η επιμονή έκαναν την εμφάνιση τους για άλλη μια φορά στη σκηνή του Ολύμπιον. Εκείνη που συγκίνησε πιο πολύ το κοινό, όμως, ήταν η δεύτερη, το πώς μπορείς να αλλάξεις τη ζωή ενός παιδιού αν του δώσεις λίγο από το χρόνο σου. Αυτό κάνει ο Ηλίας Πούλιας μέσω του Ιδρύματος που έχουν δημιουργήσει μαζί με τον αδερφό του. “Το καλύτερο δώρο που μπορείς να πάρεις είναι αυτό που δίνεις”, είπε λίγο πριν το κοινό τον χειροκροτήσει για άλλη μια φορά όρθιο στο τέλος της ομιλίας του.

Το TEDxThessaloniki έκλεισε με τον Leon και το κοινό, τους ομιλητές και τους 70 εθελοντές της διοργάνωσης να τραγουδούν και να χορεύουν, αφού ο ενθουσιασμός είχε εκτοξευθεί στα ύψη. Ακολούθησε party που μεταφέρθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις του event οι θεατές είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την τέχνη του καφέ, να δουν μέσα από οθόνες μια έκθεση φωτογραφίας για τις ομορφιές της Μεσογείου και όσα τις απειλούν, να συναντήσουν τους συγγραφείς και επίσης να απολαύσουν την πιανίστρια Keren Hanan, στην πλήρως μεταμορφωμένη αίθουσα του Παύλου Ζάννα.

TEDxThessaloniki Wish: Από την ιδέα στην πράξη

Το TEDxThessaloniki Wish είναι μια πρωτοβουλία που μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε πράξη μια καταπληκτική ιδέα. Η ομάδα του TEDxThessaloniki πραγματοποιεί την ευχή ενός ομιλητή. Φέτος ενώνει τις δυνάμεις της με το “Αρχιπέλαγος”, μια ΜΚΟ που εργάζεται για τη διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η συνεργασία μας τους τελευταίους μήνες είχε ως στόχο να αναπτύξουμε μια εφαρμογή που θα βοηθήσει τους καταναλωτές να βάλουν φρένο στην υπεραλιεία και την παράνομη αλιεία στη Μεσόγειο, οι οποίες αφήνουν τους ψαράδες χωρίς δουλειά και τις θάλασσες άδειες. Κατά τη διάρκεια της μέρας, σας προτρέπουμε να κατεβάσετε τη δωρεάν εφαρμογή Fish4Life από το iTunes store.

Τέλος, με επιτυχία έκλεισε και η συνάντηση εργασίας των διοργανωτών TEDx απ’ όλα τα Βαλκάνια και την Τουρκία που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, αφού ήδη έχει ζητηθεί η επανάληψη της και την επόμενη χρονιά.

www.kathimerini.gr

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_16/05/2012_442397

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου